Το 1o Τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Το υπέροχο ταξίδι της εγκυμοσύνης ξεκινά εδώ! Το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικό, μιας και η οργανογένεση πρακτικά ολοκληρώνεται στις πρώτες 8 εβδομάδες. Το πρώτο σημάδι είναι η καθυστέρηση στην περίοδο (έμμηνος ρύση). Τα μοντέρνα τεστ κυήσεως ούρων είναι σε θέση να διαγνώσουν με υψηλή ακρίβεια την εγκυμοσύνη σε πρώιμο στάδιο, ανιχνεύοντας την ορμόνη «ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG)». Επί επιβεβαίωσης ή υποψίας εγκυμοσύνης, επικοινωνήστε με τον/ την γιατρό σας. Σε πρώτο στάδιο, θα μετρηθούν τα επίπεδα της hcg με εξέταση αίματος.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_1o Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

Τι συμπτώματα μπορεί να έχω στο 1ο τρίμηνο;

Λόγω των σημαντικών αλλαγών στα επίπεδα των ορμονών σας, συχνά νιώθετε συμπτώματα όπως ναυτία (με ή χωρίς εμετούς), πρήξιμο και ευαισθησία στους μαστούς, συχνουρία και ήπια κόπωση. Αυτά είναι φυσιολογικά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο, αν προκαλούν έντονη δυσφορία, μιλήστε με τον/την γιατρό σας.

Ποια συμπτώματα πρέπει να με ανησυχήσουν;

Κάποια από τα συμπτώματα που εμφανίζουν μερικές γυναίκες μπορεί να υποκρύπτουν καταστάσεις όπως η παλίνδρομη κύηση ή η εξωμήτριος κύηση. Τέτοια συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, ο πόνος που αντανακλά στη δεξιά ωμοπλάτη, η κολπική αιμόρροια (ή τα καφεοειδή υγρά) και η διάρροια. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως, αν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω, δε σημαίνει απαραίτητα πως κάτι πάει στραβά, ωστόσο, είναι απαραίτητο να ζητήσετε άμεσα τη συμβουλή του/ της γιατρού σας.

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ πως η κύηση είναι βιώσιμη;

Αρχικό μέλημα είναι να βεβαιωθούμε πως η κύηση αναπτύσσεται στο σωστό σημείο (είναι, δηλαδή, ενδομήτρια).Για το λόγο αυτό απαιτείται το διακολπικό υπερηχογράφημα. Η παρουσία του λεκιθικού ασκού βάζει τη διάγνωση. Επίσης, διαπιστώνουμε αν η κύηση είναι μονήρης ή πολύδυμη. Από τη στιγμή που το έμβρυο είναι ορατό στο υπερηχογράφημα, μετράμε το μέγεθός του (crown rump length, CRL) για να υπολογίσουμε την ηλικία (σε εβδομάδες και ημέρες). Πρέπει να δούμε θετικούς καρδιακούς παλμούς για να βεβαιωθούμε για τη βιωσιμότητα. Σε γενικές γραμμές και εφόσον όλα είναι καλά, θα ακούσετε τον χτύπο της καρδιάς στο υπερηχογράφημα στις 6 εβδομάδες της εγκυμοσύνης!

Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;

Μιας και η οργανογένεση συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Μιας και οι απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι, όπως καταλαβαίνουμε, υψηλές, δεν είναι πάντα εύκολο να ικανοποιηθούν πλήρως, ακόμη και με μια πλήρη διατροφή. Για αυτό το λόγο, συνιστάται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικά σχεδιασμένων για την εγκυμοσύνη. Ειδική αναφορά θα κάνουμε στο φυλλικό οξύ, από το οποίο συνιστάται να λαμβάνετε τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια την ημέρα για την πρόληψη ανατομικών ανωμαλιών στη σπονδυλική στήλη και τον εγκέφαλο (σε ορισμένες καταστάσεις, μπορεί να χρειαστεί η πρόσληψη φυλλικού οξέως σε υψηλότερη δόση).

Τι εξετάσεις θα χρειαστεί να κάνω;

Πέραν του κολπικού υπερηχογραφήματος, θα χρειαστεί να κάνετε μια σειρά από αιματολογικές εξετάσεις καθώς και εξετάσεις ούρων και καλλιέργειες κολπικού υγρού. Θα συζητήσετε τη σημασία και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων με τον/την ιατρό σας.

Στο πέρας του 1ου τριμήνου, πραγματοποιείται εξειδικευμένο υπερηχογράφημα για τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας, το οποίο σε συνδυασμό με εξειδικευμένες αιματολογικές εξέτασεις, το ιστορικό και την ηλικία σας, εκτιμά τον κίνδυνο το έμβρυο να έχει χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως τα σύνδρομα Down’s, Edward’s και Patau’s (τρισωμία 21, 18 και 13 αντίστοιχα). Αν απαιτηθεί, θα γίνει σύσταση για περαιτέρω έλεγχο (π.χ. αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστης), ενώ είναι πλέον διαθέσιμος ο μη επεμβατικός έλεγχος, ο οποίος επιτρέπει την ανίχνευση του εμβρυικού DNA στο αίμα σας.

Παράλληλα, γίνεται μέτρηση Doppler στις μητριαίες αρτηρίες και αποφασίζεται αν θα χρειαστεί η χορήγηση ασπιρίνης στην εγκυμοσύνη, με σκοπό την πρόληψη της προ-εκλαμψίας.

Αν είστε έγκυος, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο ο οποίος θα σας κατευθύνει με ασφάλεια και επαγγελματισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Ο ιατρός έχει ειδική διαπίστευση στη Μαιευτική από το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) και πολυετή εμπειρία στη διαχείριση της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε κέντρα της Αγγλίας.