Τι είναι η υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα ενδομητρίου;

Οι πολύποδες ενδομητρίου είναι μορφώματα (συνήθως καλοήθη) στην εσωτερική επένδυση της μήτρας. Η καλύτερη προσέγγιση για την αφαίρεση των πολυπόδων ενδομητρίου είναι η υστεροσκόπηση, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τους πολύποδες «με γυμνό μάτι» και, κατόπιν, να τους αφαιρέσουμε πλήρως, με απόλυτη ασφάλεια και αναίμακτα.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_laparoskopisi_2

Πώς αφαιρούνται οι πολύποδες υστεροσκοπικά;

Με τη χρήση του υστεροσκοπίου, εντοπίζουμε τον μίσχο του πολύποδα. Μπορούμε, μέσα από το υστεροσκόπιο, να περάσουμε ένα ειδικό ψαλίδι και να κόψουμε τον μίσχο, απελευθερώνοντας τον πολύποδα, ο οποίος αφαιρείται εύκολα και στέλνεται για ιστολογική εξέταση. Παράλληλα, μπορούμε να εκτιμήσουμε το σύνολο της ενδομήτριας κοιλότητας και, αν εντοπιστούν ύποπτες εστίες, να λάβουμε επιπρόσθετες βιοψίες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υστεροσκοπικής προσέγγισης;

Στο παρελθόν, η αφαίρεση των πολυπόδων ενδομητρίου γινόταν κυρίως με την μέθοδο της απόξεσης. Το προφανές μειονέκτημα είναι πως η μέθοδος είναι «τυφλή», δεν επιτρέπει δηλαδή την εκτίμηση του πολύποδα και του υπολοίπου της ενδομήτριας κοιλότητας. Επίσης, ο ανεπιθύμητος τραυματισμός του ενδομητρίου είναι πιθανότατα μεγαλύτερος με την απόξεση, οδηγώντας στη δημιουργία συμφύσεων του ενδομητρίου, οι οποίες μπορεί να σχετίζονται με υπογονιμότητα. Αντίθετα, η υστεροσκόπηση προσφέρει τη δυνατότητα να δούμε το πρόβλημα και να το θεραπεύσουμε, προκαλώντας ελάχιστο ή καθόλου τραυματισμό του φυσιολογικού ενδομητρίου.

Μπορεί η υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα να γίνει χωρίς αναισθητικό;

Σε κατάλληλα επιλεγμένα περιστατικά, ο πολύποδας μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς αναισθητικό (office υστεροσκόπηση). Αν και αυτό δεν είναι απόλυτο, αυτή η προσέγγιση είναι καλύτερη σε γυναίκες με προηγούμενους κολπικούς τοκετούς και πολύποδες μικρού μεγέθους που μπορούν να αφαιρεθούν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ανάρρωση μετά από υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα:

Η ανάρρωση είναι εξαιρετικά σύντομη και ανώδυνη. Πρακτικά, δεν διαφέρει σημαντικά από τη διαγνωστική υστεροσκόπηση. Φεύγετε από την κλινική την ημέρα της επέμβασης. Είναι φυσιολογικό να έχετε εκκρίσεις κολπικά για λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο, μια περίοδο κατά την οποία καλό είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Ο Δρ. Γρηγοριάδης Γεώργιος, μετά από πολυετή εκπαίδευση στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε κέντρα της Αγγλίας και της Γαλλίας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην υστεροσκοπική χειρουργική. Εμπιστευτείτε τον ιατρό για την υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.