Τι είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση πρόπτωσης μήτρας- πυελικών οργάνων;

Η πρόπτωση μήτρας και πυελικών οργάνων είναι συχνή, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αν και όχι πάντα, η πρόπτωση μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα, τα οποία χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης. Σε αυτήν την περίπτωση, η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Πρόπτωσης Μήτρας- Πυελικών Οργάνων

Τι προκαλεί την πρόπτωση;

Η χαλάρωση των μυών του πυελικού εδάφους οδηγεί σε πρόπτωση των πυελικών οργάνων. Πέραν της ηλικίας, κύριος παράγοντας κινδύνου είναι οι εγκυμοσύνες και πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των κολπικών τοκετών. Το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος και καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως ο επίμονος βήχας, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Ποιες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις συνιστώνται;

Λαπαροσκοπική Ιεροκολποπηξία: Με τη χρήση ειδικού πλέγματος, ο κόλπος αναρτάται και συρράφεται σε έναν πολύ ισχυρό σύνδεσμο που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Σε γυναίκες που δεν έχουν ήδη αφαιρέσει τη μήτρα, συχνά αφαιρείται και αυτή για να μειωθούν τα ποσοστά υποτροπής. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι εξαιρετικά, με μικρό κίνδυνο υποτροπής.

Λαπαροσκοπική κτενοπηξία: Αφού αφαιρεθεί η μήτρα (υφολική υστερεκτομή), ο τράχηλος συρράφεται με χρήση πλέγματος σε έναν ισχυρό σύνδεσμο στο πλάγιο τοίχωμα της λεκάνης.

Τα συμπτώματα της πρόπτωσης, συχνά, συνυπάρχουν με ακράτεια ούρων. Μπορούμε, λοιπόν, να αποκαταστήσουμε την ακράτεια με την λαπαροσκοπική ανάρτηση κατά Burch, κάτα την οποία τοποθετούμε ένα ράμμα στα δεξιά και αριστερά της ουροδόχου κύστης για να ενισχύσουμε τον σφιγκτήρα της ουρήθρας.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής χειρουργικής:

Η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει ταχύτατη ανάρρωση, ελάχιστο μετεγχειτηρικό πόνο, εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα και βελτιωμένη ορατότητα.

Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο για να συζητήσετε την λαπαροσκοπική αποκατάσταση μήτρας και πυελικών οργάνων. Ο Δρ Γρηγοριάδης Γεώργιος, μετά από πολυετή εκπαίδευση στην λαπαροσκοπική χειρουργική σε κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων.