Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, επισκεφθείτε την παρακάτω ιστοσελίδα μας, αποκλειστικά αφιερωμένη στη νόσο της ενδομητρίωσης www.endometriosisnet.gr

Τι είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση (excision) ενδομητρίωσης;

Η ενδομητρίωση είναι καλοήθης νόσος της αναπαραγωγικής ηλικίας, η οποία σχετίζεται με πόνο και υπογονιμότητα. Αναγνωρίζουμε 3 τύπους ενδομητρίωσης: την περιτοναϊκή ενδομητρίωση (επιφανειακή), το ενδομητρίωμα (σοκολατοειδής κύστη ωοθήκης) και τη διηθητική ενδομητρίωση. Και για τους 3 τύπους της νόσου, η λαπαροσκοπική χειρουργική είναι η χειρουργική μέθοδος εκλογής, μιας και προσφέρει βελτιωμένη όραση σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_Λαπαροσκοπική Αφαίρεση (excision) Ενδομητρίωσης

Επιφανειακή ενδομητρίωση: Αφαίρεση (Excision) ή καυτηριασμός (ablation);

Για πολλά χρόνια, ο καυτηριασμός των εστιών ενδομητρίωσης αποτελούσε τη μέθοδο εκλογής. Ο χειρουργός χρησιμοποιούσε διαθερμία για να «καταστρέψει» τις βλάβες ενδομητρίωσης. Αν και τεχνικά εύκολη, το πρόβλημα με τη μέθοδο αυτή είναι πως οι βλάβες της ενδομητρίωσης, αν και μπορεί να μοιάζουν επιφανειακές, συχνά διεισδύουν σε βάθος, με αποτέλεσμα ο καυτηριασμός να μη φτάνει σε επαρκές βάθος για να τις καταστρέψει πλήρως. Η μοντέρνα μέθοδος αντιμετώπισης είναι αυτή της αφαίρεσης (excision) της ενδομητρίωσης. Ο χειρουργός αφαιρεί, λοιπόν, τις βλάβες σε βάθος χωρίς να αφήνει πίσω υπολείμματα ενδομητρίωσης, ορατής στο μάτι. Για να γίνει, όμως, αυτό με ασφάλεια, απαιτείται σχετική χειρουργική εμπειρία και εξειδίκευση, μιας και, σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκληθεί βλάβη σε σημαντικά όργανα.

Διηθητική ενδομητρίωση και χειρουργείο:

Η διηθητική ενδομητρίωση αποτελεί την πιο σοβαρή (αλλά και, ευτυχώς, πιο σπάνια) μορφή ενδομητρίωσης. Εδώ, η ενδομητρίωση δεν μένει επιφανειακά αλλά διηθεί σε βάθος, προσβάλλοντας π.χ. το έντερο, τους συνδέσμους γύρω από τη μήτρα, τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη, τον ουρητήρα κι άλλες, λιγότερο συχνές, εντοπίσεις. Όπως γίνεται αντιπληπτό, αυτό προκαλεί σημαντική αλλοίωση της φυσιολογικής ανατομίας. Ο καυτηριασμός τέτοιων βλαβών δεν έχει κανένα νόημα. Εδώ απαιτείται η ριζική χειρουργική αφαίρεση της διηθητικής ενδομητρίωσης και η αποκατάσταση, όσο το  δυνατόν καλύτερα, της φυσιολογικής ανατομίας. Μόνο χειρουργοί με εξειδίκευση στη χειρουργική αντιμετώπιση της διηθητικής ενδομητρίωσης πρέπει να αναλαμβάνουν τέτοια περιστατικά καθώς, διαφορετικά, ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι υψηλός. Απαιτείται λεπτομερής σχεδιασμός και, όχι σπάνια, συνεργασία με άλλες χειρουργικές ειδικότητες. Εφόσον αυτές οι προϋποθέσεις τηρούνται, το χειρουργείο μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς και με ασφάλεια.

Ο Δρ. Γρηγοριάδης Γεώργιος διαθέτει εξειδίκευση στη χειρουργική της ενδομητρίωσης, καθώς έχει εκπαιδευτεί από τον καθηγητή Horace Roman, αυθεντία στη χειρουργική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στην Ευρώπη (IFEMEndo, Clinique Tivoli-Ducos, Bordeaux, Γαλλία).