Τι είναι η υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι του μυϊκού χιτώνα της μήτρας. Μπορεί να έχουν διαφορετικές εντοπίσεις σε σχέση με την κοιλότητα της μήτρας. Αν και κάποιες φορές δεν προκαλούν συμπτώματα, μπορεί να προκαλέσουν μηνορραγία (έντονη απώλεια αίματος κατά την περίοδο) και/ή υπογονιμότητα, οπότε και ενδείκνυται η αφαίρεσή τους.

Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος_5

Ποια ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν υστεροσκοπικά;

Υστεροσκοπικά αφαιρούνται τα ινομυώματα τα οποία προβάλουν εντός της κοιλότητας της μήτρας. Κατά την ταξινόμηση FIGO, μπορούμε να πούμε πως αφαιρούνται υστεροσκοπικά τα ινομυώματα FIGO 0 έως και 2. Όσον αφορά το μέγεθος, αν δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας, θα λέγαμε πως ινομυώματα μέχρι και 5 εκατοστά μπορούν να αφαιρεθούν υστεροσκοπικά, από χειρουργούς με κατάλληλες δεξιότητες στην υστεροσκόπηση. Τα μεγαλύτερα ινομυώματα μπορεί να χρειαστούν επέμβαση σε 2 στάδια (2-step procedure).

Πώς γίνεται η υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος;

Λίγη ώρα πριν την υστεροσκόπηση, χρησιμοποιούμε ένα κολπικό υπόθετο για να μαλακώσει ο τράχηλος της μήτρας. Κατόπιν, διαστέλλουμε τον τράχηλο για να είμαστε σε θέση να περάσουμε το υστεροσκόπιο στην κοιλότητα της μήτρας. Σε σύγκριση με τη διαγνωστική υστεροσκόπηση, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο υστεροσκόπιο, οπότε και απαιτείται διαστολή του τραχήλου και αναισθησία. Αφού δούμε με λεπτομέρεια την κοιλότητα της μήτρας, χρησιμοποιούμε μια ειδική ενέργεια (μονοπολική ή διπολική διαθερμία) για να κόψουμε το ινομύωμα σε κομμάτια, τα οποία αφαιρούνται εύκολα. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει διαθέσιμα ειδικά εργαλεία (τεμαχιστές, morcellators), τα οποία «αλέθουν» το ινομύωμα σε πολύ μικρά κομμάτια τα οποία και αφαιρούνται παράλληλα. Το πλεονέκτημα των τεμαχιστών είναι πως δεν χρησιμοποιούν διαθερμία και, συνεπώς, ο κίνδυνος να τραυματίσουμε ή να τρυπήσουμε την μήτρα είναι ελάχιστος.

Ανάρρωση από υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος:

Η ανάρρωση είναι εξαιρετικά σύντομη και ανώδυνη. Πρακτικά, δεν διαφέρει σημαντικά από τη διαγνωστική υστεροσκόπηση. Φεύγετε από την κλινική την ημέρα της επέμβασης. Είναι φυσιολογικό να έχετε εκκρίσεις κολπικά για λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο, μια περίοδο κατά την οποία καλό είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Ο Δρ. Γρηγοριάδης Γεώργιος, μετά από πολυετή εκπαίδευση στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε κέντρα της Αγγλίας και της Γαλλίας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην υστεροσκοπική χειρουργική. Εμπιστευτείτε τον ιατρό για την υστεροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.