Το 2ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (13η- 28η εβδομάδα), συχνά, θεωρείται η πιο εύκολη περίοδος της εγκυμοσύνης. Πολλά από τα δυσάρεστα συμπτώματα του 1ου τριμήνου (όπως η ναυτία και οι εμετοί) εξαφανίζονται ή βελτιώνονται ραγδαία. Η οργανογένεση έχει ολοκληρωθεί και το μωρό σας αναπτύσσεται γρήγορα. Κατά το 2ο τρίμηνο, θα νιώσετε, επίσης, τις κινήσεις του μωρού σας για πρώτη φορά!

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_2o Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

Στο 2ο τρίμηνο, συνεχίζουμε τις τακτικές επισκέψεις στον μαιευτήρα, ελέγχοντας την κατάσταση τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου, με ένα συνδυασμό υπερηχογραφημάτων, αιματολογικών εξετάσεων καθώς και εξετάσεων ούρων. Σημαντικές εξετάσεις στο 2ο τρίμηνο είναι το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου (anomaly scan) στο οποίο ελέγχεται λεπτομερώς η ανατομία του μωρού σας καθώς και η καμπύλη σακχάρου (συνήθως μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων).

Πολλές μέλλουσες μητέρες ανησυχούν για το πότε θα νιώσουν για πρώτη φορά το μωρό να κινείται. Αν και δεν υπάρχει κανόνας και κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, αναμένεται να νιώσετε τις κινήσεις σε κάποια στιγμή μεταξύ 16 και 24 εβδομάδων. Αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, είναι φυσικό να νιώσετε τις πρώτες κινήσεις αργότερα, σε σχέση με τις επόμενες εγκυμοσύνες. Στην αρχή οι κινήσεις μπορεί να είναι πολύ ήπιες και μετά βίας διακριτές ενώ, όσο το έμβρυο αναπτύσσεται, γίνονται εντονότερες. Από τη στιγμή που ξεκινήσετε να νιώθετε κινήσεις, αυτές θα συνεχιστούν μέχρι και τον τοκετό. Αν διαπιστώσετε μείωση στη συχνότητα των κινήσεων, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/την μαιευτήρα σας.

Αλλαγές στο σώμα σας είναι συνήθεις στο 2ο τρίμηνο. Ραγάδες, δυσκοιλιότητα και πόνος χαμηλά στην πλάτη είναι συχνά. Πίνετε άφθονα νερά και κάντε μια ισορροπημένη διατροφή. Κάνετε ήπια άσκηση, όπως γιόγκα για εγκύους και κολύμπι και, αν χρειαστεί, ρωτήστε τον/την μαιευτήρα σας για το ποια παυσίπονα είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη.

Συμπτώματα όπως ο πόνος στην κοιλιά (συνεχόμενος ή περιοδικός), η κολπική αιμόρροια ή η απώλεια υγρών κολπικά, το καύσος/ πόνος κατά την ούρηση και η έλλειψη (ή μείωση) εμβρυικών κινήσεων είναι κάποια από τα συμπτώματα που θα σας κάνουν να ζητήσετε την επείγουσα εκτίμηση από τον/την μαιευτήρα σας.

Αν είστε έγκυος, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο ο οποίος θα σας κατευθύνει με ασφάλεια και επαγγελματισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Ο ιατρός έχει ειδική διαπίστευση στη Μαιευτική από το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) και πολυετή εμπειρία στη διαχείριση της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε κέντρα της Αγγλίας.