Τι είναι η καισαρική τομή;

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία γίνεται τομή στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα και το κατώτερο τμήμα της μήτρας, με σκοπό την έξοδο του εμβρύου, του πλακούντα και των υμένων. Όταν γίνεται για τη σωστή ένδειξη και από κατάλληλα εκπαιδευμένους μαιευτήρες, είναι μια σωτήρια επέμβαση, τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογνό.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_Καισαρική Τομή

Ποιες είναι οι ενδείξεις της καισαρικής τομής;

Οι κυριότερες ενδείξεις είναι οι ακόλουθες:

  • Προηγηθείσα καισαρική τομή (Αν και ο φυσιολογικός τοκετός μετά από 1 καισαρική τομή, το λεγόμενο VBAC, είναι εφικτός σε πολλές περιπτώσεις). Σε περισσότερες από 1 προηγηθείσες καισαρικές τομές, η καισαρική τομή είναι η ασφαλέστερη λύση, καθώς και αν έχουν προηγηθεί άλλα χειρουργεία στη μήτρα (π.χ. αφαίρεση ινομυώματος)
  • Ισχιακή προβολή (όταν το μωρό κατεβαίνει με τα πόδια πρώτα και όχι το κεφάλι) ή σε οποιαδήποτε άλλη ανώμαλη προβολή.
  • Όταν ο πλακούντας είναι χαμηλά μέσα στη μήτρα και αποφράσσει την έξοδο στο έμβρυο.
  • Πολύδυμη κύηση (αν και ο φυσιολογικός τοκετός είναι ασφαλής σε ορισμένες περιπτώσεις πολύδυμης κύησης).
  • Τοκοφοβία (φόβος της μητέρας για την διαδικασία του τοκετού).
  • Νοσήματα της μητέρας τα οποία καθιστούν μη ασφαλή την εξώθηση κατά τον κολπικό τοκετό
  • Επείγουσες μαιευτικές καταστάσεις (αποκόλληση πλακούντα, πρόπτωση ομφαλίδος, σοβαρή προ-εκλαμψία, πτώση των παλμών του εμβρύου, μη πρόοδος του τοκετού).

Πώς γίνεται η καισαρική τομή;

Πραγματοποιείται εγκάρσια τομή (τομή Pfannenstiel) στην χαμηλότερη κοιλιά. Αν έχετε προηγούμενη καισαρική (ή προηγούμενες καισαρικές), χρησιμοποιούμε την παλιά τομή. Παρόμοια τομή γίνεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας, μέσα από την οποία γεννιέται το μωρό σας και, κατόπιν, βγαίνει ο πλακούντας και οι εμβρυικοί υμένες. Κατόπιν, χορηγούνται φάρμακα για να σταματήσει η αιμορραγία και κλείνουμε τη μήτρα και τα κοιλιακά τοιχώματα με απορροφήσιμα ράμματα. Πριν ξεκινήσουμε την επέμβαση, ελέγχουμε για να βεβαιωθούμε πως δε νιώθετε πόνο. Η προγραμματισμένη καισαρική τομή γίνεται συνήθως υπό περιοχική (regional) αναισθησία. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, η καισαρική τομή γίνεται υπό γενική αναισθησία, αν και αυτό αποφεύγεται, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μητρικών και νεογνικών επιπλοκών.

Ανάρρωση από καισαρική τομή:

Συνήθως, η παραμονή στο μαιευτήριο είναι για 2 ημέρες μετά την επέμβαση. Την πρώτη ημέρα, αφαιρείται ο ουροκαθετήρας και κινητοποιείται η λεχώνα. Χορηγούνται παυσίπονα και αντι-πηκτικές ενέσεις. Γίνεται φροντίδα του χειρουργικού τραύματος και εξέταση της λεχώνας από τον/την μαιευτήρα, μαζί με αιματολογικές εξετάσεις. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δε θα χρειαστεί να αφαιρεθούν.

Αν είστε έγκυος, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο ο οποίος θα σας κατευθύνει με ασφάλεια και επαγγελματισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Ο ιατρός έχει ειδική διαπίστευση στη Μαιευτική από το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) και πολυετή εμπειρία στη διαχείριση της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε κέντρα της Αγγλίας.