Το 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Το 3ο τρίμηνο (29 εβδομάδες και μέχρι τη γέννηση του μωρού σας) είναι μια συναρπαστική περίοδος καθώς σηματοδοτεί την τελική ευθεία! Όπως είναι λογικό, σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν στην εικόνα του σώματος σας καθώς το μωρό σας μεγαλώνει διαρκώς, ενώ απαιτείται αυξημένη παρακολούθηση τόσο του εμβρύου όσο και της μητέρας.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_3o Τρίμηνο Εγκυμοσύνης

Υπερηχογραφήματα ανά τακτά διαστήματα (η συχνότητα τους θα αποφασιστεί από τον/ την μαιευτήρα σας ανάλογα με το περιστατικό) είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της ανάπτυξης του εμβρύου. Αυτά συνδυάζονται με αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων, ενώ συνεχίζεται η συστηματική καταμέτρηση του βάρους σας αλλά και της αρτηριακής πίεσης.

Συμπτώματα όπως η κόπωση, οι καούρες, η συχνουρία, ο πόνος στη χαμηλότερη πλάτη είναι συχνά σε αυτό το τρίμηνο. Επίσης, νιώθετε πως η κοιλιά σας πετρώνει ανά διαστήματα, τις λεγόμενες Braxton-Hicks συσπάσεις.

Συμπτώματα για τα οποία πρέπει να δείτε τον/ την μαιευτήρα σας είναι τα ακόλουθα: κολπική αιμόρροια, απώλεια υγρών κολπικά, επώδυνα πετρώματα της κοιλιάς, πονοκέφαλος με/χωρίς διαταραχές της όρασης, μειωμένες κινήσεις του εμβρύου.

Κατά τη διάρκεια του 3ου τριμήνου, συζητήστε το πλάνο για την γέννα με τον/ την μαιευτήρα σας. Αν και η ακριβής ημερομηνία και η επιλογή μεταξύ φυσιολογικού τοκετού και καισαρικής τομής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να αποφασιστεί προς το τέλος του 3ου τριμήνου, ένα αρχικό πλάνο (το οποίο, φυσικά, μπορεί να αλλάξει) μπορεί να συμφωνηθεί νωρίτερα. Αν είναι εφικτό, επισκεφθείτε την αίθουσα τοκετών του μαιευτηρίου στο οποίο προγραμματίζετε να γεννήσετε, για να εξοικειωθείτε με τον χώρο και το προσωπικό.

Εφόσον όλα εξελίσσονται όπως πρέπει, αφήνουμε την εγκυμοσύνη να εξελιχτεί μέχρι την ημερομηνία που ο/η μαιευτήρας θεωρεί ασφαλή για εσάς και το μωρό σας. Αν το πλάνο είναι για κολπικό τοκετό και οι συσπάσεις της μήτρας δεν ξεκινήσουν αυτόματα μέχρι την ημερομηνία εκείνη, ενδείκνυται η πρόκληση τοκετού. Η διαδικασία περιλαμβάνει κολπική εξέταση και χορήγηση μιας ουσίας που ονομάζεται προσταγλανδίνη, η οποία θα επιτρέψει να γίνει τεχνητή ρήξη των εμβρυικών υμένων (να σπάσουν, δηλαδή, με τεχνητό τρόπο τα νερά) και να ξεκινήσει η διαδικασία του τοκετού.

Αν είστε έγκυος, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο ο οποίος θα σας κατευθύνει με ασφάλεια και επαγγελματισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Ο ιατρός έχει ειδική διαπίστευση στη Μαιευτική από το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) και πολυετή εμπειρία στη διαχείριση της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε κέντρα της Αγγλίας.