Τι είναι ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος;

Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος έχει στόχο την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση πληθώρας γυναικολογικών παθήσεων. Συνηθίζεται να γίνεται σε ετήσια βάση (σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί πιο συχνός έλεγχος) και ξεκινά από την ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_Προληπτικός Γυναικολογικός Έλεγχος

Τι περιλαμβάνει;

Πρώτο βήμα είναι η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού. Στα πλαίσια αυτού θα ερωτηθείτε, μεταξύ άλλων, για την ύπαρξη συγκεκριμένων συμπτωμάτων, παθήσεων, τη χρήση φαρμάκων, προηγούμενα χειρουργεία κ.α. Κατόπιν, θα προχωρήσουμε στα ακόλουθα:

Γυναικολογική εξέταση:

Η εξέταση περιλαμβάνει, αρχικά, επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων. Αυτή ακολουθείται από εξέταση του τραχήλου της μήτρας και των τοιχωμάτων του κόλπου με τη χρήση ενός πλαστικού εργαλείου που ονομάζεται κολποδιαστολέας.

Καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού:

Λαμβάνεται υγρό από τον αυλό του τράχηλου και τα τοιχώματα του κόλπου με τη χρήση στυλεών που μοιάζουν με μπατονέτα. Το υγρό εξετάζεται για την ύπαρξη μικροοργανισμών και, σε περίπτωση που απομονωθεί κάποιος μικροοργανισμός, την ευαισθησία τους σε διάφορα αντιβιοτικά, ώστε να καθοδηγηθεί η σωστή αγωγή. Λοιμώξεις μπορεί να σχετίζονται με κνησμό, κοιλιακό πόνο, παρουσία δύσοσμων κολπικών εκκρίσεων καθώς και απώλεια αίματος μετά τη σεξουαλική επαφή ή μεταξύ των περιόδων.

Κυτταρολογία τραχήλου (Τεστ Παπανικολάου) και HPV Status:

Λαμβάνονται κύτταρα από τον τράχηλο της μήτρας για την εντόπιση προ-καρκινικών αλλοιώσεων (δυσκαρύωση) καθώς και την καθορισμό της παρουσίας του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για την πρόκληση αλλοιώσεων. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική, ανώδυνη και ασφαλή προληπτική εξέταση. Σε περίπτωση αλλοιώσεων, ο γιατρός θα συστήσει τη διενέργεια κολποσκόπησης, μιας εξέτασης που επιτρέπει την πιο λεπτομερή επισκόπηση του κατώτερου γεννητικού συστήματος.

Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα:

Το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται, εκτός λίγων εξαιρέσεων, διακολπικά. Η εξέταση είναι ανώδυνη και μπορεί να βάλει διάγνωση για πολλές γυναικολογικές παθήσεις (είτε αυτές προκαλούν συμπτώματα είτε όχι) όπως κύστη ωοθήκης, ινομυώματα, πολύποδες/ υπερπλασία ενδομητρίου, συγγενείς ανωμαλίες μήτρας κ.ά. Σε μερικές περιπτώσεις, επί θετικών ευρημάτων του υπερήχου, μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις (π.χ. Μαγνητική τομογραφία) για την πλήρη διερεύνηση. Στις περιπτώσεις που το διακολπικό υπερηχογράφημα δεν είναι εφικτό ή επιθυμητό από τη γυναίκα, πραγματοποιούμε διακοιλιακό υπερηχογράφημα, το οποίο, ωστόσο, έχει μειωμένη διαγνωστική αξία σε σχέση με το διακολπικό.

Προληπτικός Έλεγχος Μαστών:

Περιλαμβάνει την επισκόπηση και τη ψηλάφηση των μαστών με στόχο την ανίχνευση οποιασδήποτε αλλοίωσης αλλά και την εξοικείωση της γυναίκας με την αυτοεξέταση. Σαφώς, η κλινική εξέταση δεν αντικαθιστά τη μαστογραφία.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να κλείσετε το ραντεβού σας για τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο στο ιατρείο μας.