Τι είναι η αντισύλληψη;

Η αντισύλληψη αφορά το σύνολο των μεθόδων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ζευγάρι για να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Διακρίνονται σε μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει η γυναίκα, μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άντρας, καθώς και φυσικές μεθόδους αντισύλληψης.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_Αντισύλληψη

Μέθοδοι για τη γυναίκα:

Φαρμακευτικές μέθοδοι: Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη προσέγγιση είναι το κλασσικό αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο περιέχει συνδυασμό οιστρογόνου και προγεστερόνης. Ο συνήθης τρόπος λήψης είναι για 21 ημέρες ανά μήνα και ο τρόπος δράσης είναι με την αναστολή της ωορρηξίας. Αν και δεν αποτελεί επιλογή για όλες τις γυναίκες, λόγω συγκεκριμένων αντενδείξεων και πιθανών παρενεργειών, η σωστή χρήση του μπορεί να επιτύχει πολύ αποτελεσματική αντισύλληψη (6 με 12 εγκυμοσύνες ανά 100 γυναίκες σε ένα έτος) καθώς κι άλλα ευεργετικά αποτελέσματα στην γενικότερη υγεία της γυναίκας.

Στις γυναίκες που αντενδείκνυται το κλασσικό αντισυλληπτικό χάπι, αποδεκτή εναλλακτική αποτελεί η συνεχόμενη (καθημερινή, χωρίς διακοπή) χρήση δισκίων προγεσταγόνου. Η αντισύλληψη επιτυγχάνεται, κυρίως, με αλλαγές στη σύσταση της τραχηλικής βλέννας (την κάνει απροσπέλαστη από τα σπερματοζωάρια), ενώ μερικά προγεσταγόνα αναστέλλουν και την ωορρηξία. Η σωστή χρήση επιτυγχάνει ποσοστά αντισύλληψης παρόμοια με εκείνα του κλασσικού αντισυλληπτικού χαπιού. Σε γυναίκες που δεν επιθυμούν (ή δεν ενδείκνυται) η χρήση χαπιών, η χορήγηση της ίδιας ορμόνης (προγεσταγόνο) μπορεί να γίνει ως ενδομήτριο σπιράλ, ενέσεις ή υποδόριο εμφύτευμα. Με αυτές τις επιλογές, η ασθενής δεν είναι υποχρεωμένη να θυμάται το χάπι κάθε ημέρα κι επιτυγχάνει υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Πέραν του ενδομήτριου σπιράλ με λεβονοργεστρέλη, υπάρχει το ενδομήτριο σπιράλ χαλκού (χωρίς ορμόνη), το οποίο έχει τοξική δράση απέναντι στα σπερματοζωάρια καθώς και αποτρέπει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, αν και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος σε σχέση με το σπιράλ με ορμόνη.

Μέθοδοι φραγμού:

Πρόκειται για μεθόδους που δεν περιλαμβάνουν ορμόνες και λειτουργούν με το να αποτρέπουν τα σπερματοζωάρια από το να φτάσουν στη μήτρα. Σε αυτές περιλαμβάνεται το γυναικείο προφυλακτικό και το κολπικό διάφραγμα. Η τοποθέτηση του διαφράγματος επιδεικνύεται από τον γυναικολόγο και, κατόπιν, η γυναίκα εξασκείται στη χρήση του. Η προσθήκη σπερμοκτόνου (spermicide) αυξάνει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα.

Χειρουργικές μέθοδοι:

Η λαπαροσκοπική απολίνωση (ή αφαίρεση) σαλπίγγων αποτελεί μια ασφαλή, μόνιμη μέθοδο αντισύλληψης για τις γυναίκες που είναι απόλυτα βέβαιες πως δεν επιθυμούν (άλλα) παιδιά. Η πιθανότητα αποτυχίας είναι περίπου 1 στις 200 ενώ, σε περίπτωση αποτυχίας, είναι αυξημένος ο κίνδυνος εξωμητρίου κύησης. Η αποκατάσταση είναι ταχύτατη και με ελάχιστο πόνο, λόγω των πλεονεκτημάτων της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Μέθοδοι για τον Άντρα:

Η, μακράν, πιο διαδεδομένη λύση είναι η χρήση του αντρικού προφυλακτικού. Παράλληλα με την αντισύλληψη, έχει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της προστασίας από σεξουαλικώς- μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.). Για αυτούς που επιθυμούν μια μόνιμη λύση, η βαζεκτομή (εκτομή των σπερματικών πόρων με αποτέλεσμα να διακόπτεται η διέλευση των σπερματοζωαρίων) αποτελεί μια ασφαλή, ανώδυνη κι εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο στειροποίησης του άνδρα.

Φυσικές μέθοδοι:

Αυτές οι μέθοδοι βασίζονται στην αποφυγή της σεξουαλικής επαφής στις γόνιμες ημέρες του κύκλου (π.χ. ημερολογιακός προσδιορισμός, θερμομέτρηση για την προσδιορισμό της ωορρηξίας) και τη διακεκομμένη συνουσία (απομάκρυνση πριν την εκσπερμάτωση). Το μειονέκτημα αυτών των μεθόδων είναι τα σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με τις προαναφερθείσες μεθόδους.

Η αντισύλληψη αποτελεί σημαντικό κομμάτι του οικογενειακού προγραμματισμού κι η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου εξαρτάται τόσο από τα χαρακτηριστικά και τις επιθυμίες του ζευγαριού, αλλά κι από παράγοντες που σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό.

Ο Δρ. Γρηγοριάδης Γεώργιος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον οικογενειακό προγραμματισμό και τις μεθόδους αντισύλληψης. Ο ιατρός θα σας καθοδηγήσει στην επιλογή κι εφαρμογή της καταλληλότερης μεθόδου για εσάς.