Τι είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης;

Η κύστη ωοθήκης είναι συχνό εύρημα που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα είτε όχι. Αν και δε χρειάζεται πάντα αφαίρεση, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι η μέθοδος εκλογής.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Κύστης Ωοθήκης

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης;

Μέσα από 3 ή 4 μικρές τομές στο τοίχωμα της κοιλιάς, περνάμε μια ειδική κάμερα (λαπαροσκόπιο) και ειδικά, λαπαροσκοπικά εργαλεία για να πραγματοποιήσουμε την αφαίρεση της κύστης. Η κύστη αφαιρείται χωρίς να ραγεί. Σταματάμε οποιαδήποτε απώλεια αίματος από την ωοθήκη με χρήση διαθερμίας ή ραμμάτων. Η κύστη τοποθετείται σε ειδική λαπαροσκοπική τσάντα κι αφαιρείται μέσα από τις τομές στο τοίχωμα της κοιλιάς. Οι τομές κλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα, χρησιμοποιώντας ενδοδερμική συρραφή (ο κόμπος κρύβεται κάτω από το δέρμα και δεν είναι ορατός).

Μπορούν όλες οι κύστες ωοθηκών να αφαιρεθούν λαπαροσκοπικά;

Εφόσον δεν υπάρχει υποψία η κύστη να είναι κακοήθης (καρκίνος), η αφαίρεση μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια λαπαροσκοπικά. Μια ειδική κατηγορία είναι οι κύστες που ονομάζονται όγκοι οριακής κακοήθειας (Borderline Ovarian Tumours, BOTs), η αντιμετώπιση των οποίων θα συζητηθεί μαζί σας αναλυτικά.

Γιατί να αφαιρεθεί η κύστη λαπαροσκοπικά;

Τα πλεονεκτήματα, σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο, είναι τα εξής:

  • Γρηγορότερη ανάρρωση
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Για τους λόγους αυτούς, η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης έχει, εν πολλοίς, αντικαταστήσει την αφαίρεση με ανοικτό χειρουργείο.

Ανάρρωση μετά από λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης;

Αναμένεται να πάρετε εξιτήριο από την κλινική την 1η μέρα μετά την επέμβαση. Η πλήρης ανάρρωση υπολογίζεται σε 2 εβδομάδες (σε αντίθεση με το ανοικτό χειρουργείο, όπου η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 εβδομάδες). Τα ράμματα που χρησιμοποιούμε για τις τομές στην κοιλιά είναι απορροφήσιμα, οπότε, δεν απαιτείται η αφαίρεσή τους.

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια από χειρουργούς με κατάλληλη εξειδίκευση. Ο Δρ Γρηγοριάδης Γεώργιος, μετά από πολυετή εκπαίδευση στην λαπαροσκοπική χειρουργική σε κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης.