Τι είναι η λαπαροσκοπική χειρουργική σαλπίγγων;

Η σάλπιγγα είναι ο λεπτός σωλήνας που ενώνει την ωοθήκη με τη μήτρα. Τόσο η αριστερή όσο και η δεξιά σάλπιγγα παίζουν σημαντικό ρόλο στην μεταφορά του ωαρίου από την ωοθήκη στη μήτρα. Ωστόσο, η φυσιολογική τους ανατομία μπορεί να καταστραφεί ως αποτέλεσμα λοίμωξης, προηγούμενων χειρουργείων ή νόσων όπως η ενδομητρίωση. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση μπορεί να αποκαταστήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη φυσιολογική ανατομία και λειτουργία των σαλπίγγων, ή, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή αφαίρεσή τους (σαλπιγγεκτομή). Ειδικά σε περιστατικά υπογονιμότητας, η λαπαροσκοπική προσέγγιση υπερτερεί ξεκάθαρα της ανοικτής, μιας και προκαλεί λιγότερες συμφύσεις.

drgeorgiosgrigoriadis.gr_cheirourgeio_3_service_image

Λαπαροσκοπική πλαστική σάλπιγγας:

Σε αυτήν την προσέγγιση, αφαιρούμε προσεκτικά τις συμφύσεις που αλλοιώνουν τη φυσιολογική ανατομία της σάλπιγγας. Σκοπός είναι η αποκατάσταση της φυσιολογικής ανατομίας και λειτουργίας της σάλπιγγας, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης με φυσική σύλληψη (χωρίς εξωσωματική). Το πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής μεθόδου είναι ότι μπορούμε, παράλληλα με την πλαστική σάλπιγγας, να αντιμετωπίσουμε (στο ίδιο χειρουργείο) κι άλλες καταστάσεις που μειώνουν τις πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης (π.χ. ενδομητρίωση) με ελάχιστα επεμβατικό (τραυματικό) τρόπο.

Λαπαροσκοπική αφαίρεση σάλπιγγας (σαλπιγγεκτομή):

Όταν η σάλπιγγα έχει καταστραφεί, ενδείκνυται η λαπαροσκοπική αφαίρεσή της. Η σάλπιγγα γεμίζει με υγρό και, ανάλογα με το περιεχόμενο, ονομάζεται υδροσάλπιγγα (διάφανο υγρό), αιματοσάλπιγγα (αίμα) ή πυοσάλπιγγα (πύον). Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια λαπαροσκοπικά.

Γιατί λαπαροσκοπικό (και όχι ανοικτό) χειρουργείο;

Το λαπαροσκοπικό, σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο, προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Γρηγορότερη ανάρρωση
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Καλύτερη ορατότητα
  • Λιγότερες συμφύσεις μετεγχειρητικά

Για τους λόγους αυτούς, το λαπαροσκοπικό χειρουργείο έχει, εν πολλοίς, αντικαταστήσει την ανοικτή προσέγγιση (λαπαροτομία).

Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη  Γεώργιο για την λαπαροσκοπική αφαίρεση συμφύσεων. Ο ιατρός, μετά από πολυετή εκπαίδευση στην λαπαροσκοπική χειρουργική σε κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων.