Τι είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος;

Το ινομύωμα είναι συχνός, καλοήθης όγκος της μήτρας. Αν και δεν χρειάζεται πάντα να αφαιρείται, εφόσον υπάρχει ένδειξη για αφαίρεση, αυτή γίνεται λαπαροσκοπικά ή υστεροσκοπικά.

drgeorgiosgrigoriadis.gr_cheirourgeio_2_service_image

Ποια ινομυώματα αφαιρούνται λαπαροσκοπικά;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ινομυωμάτων. Τα ινομυώματα που είναι μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχωματικά) καθώς και εκείνα στο εξωτερικό στρώμα της μήτρας (υπορογόνια) μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια λαπαροσκοπικά.

Πώς γίνεται η αφαίρεση ινομυώματος λαπαροσκοπικά;

Μέσα από 3 ή 4 μικρές τομές στο τοίχωμα της κοιλιάς, περνάμε μια ειδική κάμερα (λαπαροσκόπιο) και ειδικά, λαπαροσκοπικά εργαλεία για να πραγματοποιήσουμε την ινομυωματεκτομή (αφαίρεση ινομυώματος). Ανοίγουμε την κάψα του ινομυώματος και το αφαιρούμε. Κατόπιν η τομή στην μήτρα συρράφεται με μεμονωμένα ράμματα ή συνεχή συρραφή. Το ινομύωμα τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια με ειδικό λαπαροσκοπικό εργαλείο και αφαιρείται μέσω των μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα.  Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια πολλαπλά ινομυώματα κατά τη διάρκεια της ίδιας επέμβασης. Οι τομές στο τοίχωμα της κοιλιάς κλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα, χρησιμοποιώντας ενδοδερμική συρραφή (ο κόμπος κρύβεται κάτω από το δέρμα και δεν είναι ορατός).

Είναι ασφαλής η λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος;

Εφόσον πραγματοποιείται από χειρουργούς με σημαντική εμπειρία στη λαπαροσκοπική χειρουργική, η λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος είναι απόλυτα ασφαλής. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες περιπτώσεις που η λαπαροσκοπική προσέγγιση δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Τέτοια είναι η περίπτωση πολύ μεγάλων ινομυωμάτων, ιδιαίτερα σε γυναίκες που πλησιάζουν στην ηλικία της εμμηνόπαυσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα συζητηθεί μαζί σας η εναλλακτική της αφαίρεσης με ανοικτό χειρουργείο (τομή ίδια με της καισαρικής).

Ποια τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης ινομυώματος;

Τα πλεονεκτήματα, σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική, είναι σημαντικά:

  • Γρηγορότερη ανάρρωση
  • Λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Ιδιαίτερη σημασία έχει η λαπαροσκοπική προσέγγιση σε γυναίκες με υπογονιμότητα. Η λαπαροσκόπηση δημιουργεί λιγότερες συμφύσεις σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο και πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει πως σχετίζεται με βελτιωμένο αναπαραγωγικό αποτέλεσμα.

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια από χειρουργούς με κατάλληλη εξειδίκευση. Ο Δρ Γρηγοριάδης Γεώργιος, μετά από πολυετή εκπαίδευση στην λαπαροσκοπική χειρουργική σε κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος.