Τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη;

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όταν η σεξουαλική επαφή έχει γίνει χωρίς προφύλαξη ή όταν οι μέθοδοι αντισύλληψης έχουν αποτύχει (π.χ. σχάση του προφυλακτικού, μη λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού τη σωστή στιγμή).

Τι επιλογές έχω;

Οι επιλογές διακρίνονται σε 2 βασικές κατηγορίες: Δισκία από το στόμα και ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) χαλκού.

Χάπια επείγουσας αντισύλληψης:

Υπάρχει το χάπι λεβονοργεστρέλης (Levonelle) και το χάπι ουλιπριστάλης (EllaOne). Το Levonelle πρέπει να λαμβάνεται εντός 3 ημέρων και το EllaOne εντός 5 ημερών από τη σεξουαλική επαφή. Τα χάπια μπορεί να προκαλέσουν ναυτία. Αν κάνετε εμετό εντός 2 ωρών από το Levonelle ή 3 ωρών από το EllaOne, πρέπει να πάρετε ένα ακόμη χάπι ή να βάλετε σπιράλ χαλκού.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτά τα χάπια δεν ενδείκνυνται για συστηματική αντισύλληψη, ωστόσο, μπορείτε να τα λάβετε περισσότερες από 1 φορές στον ίδιο κύκλο. Αν και μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στην επόμενη περίοδο, η λήψη τους δεν επηρεάζει τον κύκλο σας μακροπρόθεσμα ούτε τη δυνατότητα να μείνετε έγκυος στο μέλλον. Επίσης, η λήψη αυτών των χαπιών δε συνιστά μορφή έκτρωσης. Αν θεωρείτε πως υπάρχει σημαντική πιθανότητα να ξανασυμβεί, θα ήταν καλή ιδέα να συζητήσετε μαζί μας τη χρήση συστηματικής αντισύλληψης.

Σπιράλ Χαλκού:

Αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης. Ο χαλκός δρα τοξικά τόσο στο σπερματοζωάριο όσο και στην πιθανότητα εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου. Μπορεί να τοποθετηθεί έως και 5 ημέρες μετά την επαφή χωρίς προφύλαξη κι έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να παραμείνει και να προσφέρει μόνιμη αντισύλληψη. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην περίοδό σας (π.χ. να γίνει πιο βαριά κι επώδυνη) ενώ, στα πλεονεκτήματα, δεν αλληλοεπιδρά με άλλα φάρμακα, μιας και δεν περιέχει ορμόνες.

Για κάθε μέθοδο, υπάρχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις, τις οποίες πρέπει να συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας. Συζητείστε με τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο την επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου επείγουσας αντισύλληψης στην περίπτωσή σας.