Τι είναι ο πολύποδας;

Ο πολύποδας ενδομητρίου είναι ένα μόρφωμα (συνήθως καλόηθες) στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο). Η διάγνωση γίνεται συχνά τυχαία, στα πλαίσια του γυναικολογικού ελέγχου ρουτίνας, και συνιστάται η αφαίρεσή του με τη μέθοδο της υστεροσκόπησης. Κάποιες φορές, ο πολύποδας ενδομητρίου προκαλεί συμπτώματα.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_Λαπαροσκοπική Αφαίρεση (excision) Ενδομητρίωσης

Πόσο συχνό είναι και τι προκαλεί τον πολύποδα ενδομητρίου;

Ο πολύποδας είναι σύνηθες εύρημα, καθώς μέχρι και 3 στις 10 γυναίκες μπορεί να τον αναπτύξουν, σε κάποια φάση της ζωής τους. Είναι συχνότερο εύρημα σε γυναίκες στην κλιμακτήριο ή μετά την εμμηνόπαυση. Ορμονικοί παράγοντες παίζουν, ενδεχομένως, ρόλο στην εμφάνισή του. Συγκεκριμένα, ο πολύποδας, είναι ευαίσθητος στα οιστρογόνα και τα υψηλά επίπεδά τους μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή την ανάπτυξή του.

Προκαλεί συμπτώματα ο πολύποδας ενδομητρίου;

Συχνά, ο πολύποδας δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Αυτό σημαίνει πως διαγιγνώσκεται τυχαία, στα πλαίσια του γυναικολογικού check-up. Ο απλός γυναικολογικός υπέρηχος μπορεί να διαγνώσει τον πολύποδα. Όταν δίνει συμπτώματα ο πολύποδας, το συχνότερο είναι η μηνορραγία (περίοδος με έντονη απώλεια αίματος) και η μεσοκυκλική κολπική αιμόρροια (αίμα ανάμεσα στις περιόδους).

Υπάρχει πιθανότητα ο πολύποδας να κρύβει καρκίνο;

Αν και στο 95% ο πολύποδας είναι καλοήθης, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να κρύβει καρκίνο. Αυτή η πιθανότητα είναι υψηλότερη σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση καθώς και σε εκείνες που έχουν μεγάλη απώλεια αίματος λόγω του πολύποδα. Το μέγεθος μπορεί να παίζει ρόλο, με τους μεγαλύτερους πολύποδες, ενδεχομένως, να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Πρέπει να αφαιρέσω τον πολύποδα ενδομητρίου;

O μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν ο πολύποδας κρύβει καρκίνο, είναι να τον αφαιρέσουμε και να σταλεί για ιστολογική εξέταση. Αν και πολύ μικροί πολύποδες μπορεί να «ξεκολλήσουν» από μόνοι τους και να φύγουν με την περίοδο, σε γενικές γραμμές, συνιστάται η αφαίρεση και ιστολογική εξέταση.

Με ποια τεχνική μπορώ να αφαιρέσω τον πολύποδα ενδομητρίου;

Η υστεροσκοπική αφαίρεση του πολύποδα είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος. Η υστεροσκόπηση μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε «με γυμνό μάτι» τον πολύποδα και να τον αφαιρέσουμε, χωρίς να μένουν πίσω υπολείμματα, ενώ ταυτόχρονα αξιολογούμε και το υπόλοιπο τμήμα της κοιλότητας της μήτρας. Στο παρελθόν, η αφαίρεση γίνονταν με την απόξεση ενδομητρίου. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν μας επιτρέπει να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της μήτρας και συνδέεται, όπως είναι αντιληπτό, με υψηλότερο κίνδυνο να μην αφαιρεθεί πλήρως η βλάβη.

Προσπαθώ για εγκυμοσύνη και έχω πολύποδα ενδομητρίου. Τι να κάνω;

Ο πολύποδας ενδομητρίου προκαλεί διαστρέβλωση της κοιλότητας της μήτρας. Όπως γίνεται αντιπληπτό, μπορεί να σχετίζεται, τόσο με υπογονιμότητα όσο και με αυξημένο κίνδυνο αποβολών. Συνιστάται, λοιπόν, να αφαιρείται με υστεροσκόπηση για να αποκατασταθεί η φυσιολογική ανατομία της κοιλότητας της μήτρας.

Αν έχετε διαγνωστεί με πολύποδα ενδομητρίου, εμπιστευτείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία στην ελάχιστα επεμβατική και υστεροσκοπική χειρουργική. Ο ιατρός θα σας κατευθύνει με επαγγελματισμό και επιστημονική επάρκεια, από το κομμάτι της διάγνωσης μέχρι την ασφαλή και επιτυχή αφαίρεση.