Τι είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση εξωμήτριας κύησης;

Η εξωμήτρια (ή έκτοπη) κύηση αφορά περίπου το 1% των συλλήψεων. Είναι μια μη βιώσιμη, και δυνητικά επικίνδυνη, κύηση, στην οποία το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται εκτός της κοιλότητας της μήτρας. Συχνά απαιτείται η χειρουργική αντιμετώπιση, η οποία και γίνεται λαπαροσκοπικά.

drgeorgiosgrigoriadis.gr_cheirourgeio_1_service_image

Τι προκαλεί την εξωμήτρια κύηση;

Αν και η αιτία δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρη, αναγνωρίζουμε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου, καταστάσεις δηλαδή που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Σε αυτές ανήκουν η πυελική φλεγμονώδης νόσος, ιστορικό χειρουργείων στην πύελο, το κάπνισμα, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισύλληψη (π.χ. ενδομήτριο σπιράλ) καθώς και προηγούμενη εξωμήτρια κύηση.

Πού εντοπίζεται η εξωμήτρια κύηση;

Στα 2/3 των περιπτώσεων, η εξωμήτρια κύηση εντοπίζεται στην σάλπιγγα. Λιγότερο συχνά, μπορεί να εντοπιστεί σε άλλα σημεία, όπως η ωοθήκη, ο τράχηλος της μήτρας και η τομή προηγούμενης καισαρικής τομής.

Τι συμπτώματα προκαλεί η εξωμήτρια κύηση;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εξωμήτριος κύηση δεν προκαλεί κανένα ανησυχητικό σύμπτωμα. Αν προκαλέσει, αυτά μπορεί να είναι ο πόνος στην κοιλιά, αίμα ή καφεοειδή υγρά κολπικά, πόνος στην δεξιά ωμοπλάτη. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι από ήπια έως έντονα. Είναι σημαντικό, αν έχετε οποιοδήποτε  από αυτά τα συμπτώματα, να συμβουλευτείτε κατευθείαν τον ιατρό σας, καθώς το πρόβλημα μπορεί να απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση της εξωμήτριας κύησης;

Η διάγνωση της εξωμήτριας κύησης δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση και μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από μία επισκέψεις στον γυναικολόγο. Ο διακολπικός υπέρηχος, σε συνδυασμό με αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξουμε τα επίπεδα της ορμόνης της εγκυμοσύνης (β- χοριακή γοναδοτροπίνη) είναι χρήσιμα εργαλεία. Σπάνια, μπορεί να χρειαστεί να γίνει διαγνωστική λαπαροσκόπηση για τη διάγνωση (και παράλληλη αντιμετώπιση) της εξωμήτριας κύησης.

Πώς αντιμετωπίζεται η εξωμήτρια κύηση;

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αφαίρεση της εξωμήτριας κύησης. Συνήθως, αφαιρείται και η σάλπιγγα η οποία είναι κατεστραμμένη και αυτή η προσέγγιση μειώνει τον κίνδυνο να μην αφαιρεθεί πλήρως η εξωμήτρια κύηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. όταν η άλλη σάλπιγγα είναι ήδη κατεστραμμένη), μπορεί να προτιμηθεί η αφαίρεση μόνο της εξωμήτριας κύησης, με παράλληλη διατήρηση της σάλπιγγας. Υπό προϋποθέσεις, το λαπαροσκοπικό χειρουργείο μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση ένεσης μεθοτρεξάτης. Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί παρακολούθηση των επιπέδων της  β- χοριακής γοναδοτροπίνης ανά τακτά διαστήματα.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική αφαίρεση της εξωμήτριας κύησης;

Μέσα από 3 ή 4 μικρές τομές στο τοίχωμα της κοιλιάς, περνάμε μια ειδική κάμερα (λαπαροσκόπιο) και ειδικά, λαπαροσκοπικά εργαλεία για να πραγματοποιήσουμε την αφαίρεση της εξωμήτριας κύησης. Όπως αναφέραμε, συνήθως αφαιρείται η σάλπιγγα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, αφαιρείται μόνο η εξωμήτρια κύηση με διατήρηση της σάλπιγγας. Σταματάμε οποιαδήποτε απώλεια αίματος ,το παρασκεύασμα τοποθετείται σε ειδική λαπαροσκοπική τσάντα κι αφαιρείται μέσα από τις τομές στο τοίχωμα της κοιλιάς. Οι τομές κλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα, χρησιμοποιώντας ενδοδερμική συρραφή (ο κόμπος κρύβεται κάτω από το δέρμα και δεν είναι ορατός).

Μπορώ να μείνω έγκυος μετά από εξωμήτρια κύηση;

Η απάντηση είναι ναι. Αν έχει χρησιμοποιηθεί ένεση μεθοτρεξάτης, πρέπει να μη μείνετε έγκυος για τουλάχιστον 3 μήνες. Κατά τ΄ άλλα, μπορείτε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη όταν εσείς και ο σύντροφός σας νιώσετε έτοιμη. Θυμηθείτε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώσετε συναισθηματικά ασταθής κατά την περίοδο αυτή. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας για ότι συνέβη και ζητήστε βοήθεια νωρίς, αν νιώσετε πως την χρειάζεστε.

Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο για να σας καθοδηγήσει από την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της εξωμήτριας κύησης μέχρι την κατάλληλη αντιμετώπισή της, χειρουργική ή φαρμακευτική.