Τι είναι η Υστεροσκόπηση;

Η υστεροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος με την οποία μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε «με γυμνό μάτι» το εσωτερικό της μήτρας (διαγνωστική υστεροσκόπηση) και, παράλληλα, να πραγματοποιήσουμε μικρο-επεμβάσεις (επεμβατική υστεροσκόπηση). Η υστεροσκόπηση δεν περιλαμβάνει τομές, ενώ μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς τη χρήση αναισθητικού, σε κατάλληλα επιλεγμένα περιστατικά. Η απώλεια αίματος κατά (και μετά) την υστεροσκόπηση είναι ελάχιστη.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_laparoskopisi_1

Πότε χρειάζεται να κάνω υστεροσκόπηση;

Οι ενδείξεις της υστεροσκόπησης είναι πολλές. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση μπορεί να χρειαστεί σε περιπτώσεις πεπαχυσμένου ενδομητρίου (εσωτερική επένδυση της μήτρας), αιμορραγίας μετά την εμμηνόπαυση, υπογονιμότητας ή επαναλαμβανόμενων αποβολών καθώς και όταν τα ευρήματα του κολπικού υπερηχογραφήματος δεν είναι διαγνωστικά και χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Πώς πραγματοποιείται η διαγνωστική υστεροσκόπηση;

Χρησιμοποιούμε ένα ειδικό εργαλείο με κάμερα (υστεροσκόπιο), το οποίο περνάμε, μέσω του τραχήλου, στο εσωτερικό της μήτρας. Χρησιμοποιούμε, μάλιστα, υγρό διάλυμα για να διαστείλουμε την κοιλότητα της μήτρας και να είμαστε σε θέση να δούμε το εσωτερικό της με λεπτομέρεια. Το υστεροσκόπιο αφαιρείται, ενώ η διαγνωστική υστεροσκόπηση μπορεί να συνοδεύεται από απόξεση του ενδομητρίου και λήψη ξεσμάτων ενδομητρίου για ιστολογική εξέταση.

Πώς πραγματοποιείται η επεμβατική υστεροσκόπηση;

Τα αρχικά στάδια είναι ίδια με αυτά της διαγνωστικής υστεροσκόπησης, αν και μπορεί να απαιτηθεί η διαστολή του τραχήλου σε περίπτωση χρήσης υστεροσκοπίου μεγαλύτερης διαμέτρου (επεμβατικό υστεροσκόπιο). Αυτό γίνεται μετά από κατάλληλη προετοιμασία του τραχήλου με κολπικό υπόθετο, για να μειώσουμε τον κίνδυνο τραυματισμού του τραχήλου κατά τη διαστολή του. Το επεμβατικό υστεροσκόπιο επιτρέπει την πραγματοποίηση επεμβάσεων, όπως η λήψη στοχευμένων βιοψιών ενδομητρίου, η λύση συμφύσεων της κοιλότητας της μήτρας (το λεγόμενο Σύνδρομο Asherman), η αφαίρεση πολυπόδων ενδομητρίου ή ινομυωμάτων και η αποκατάσταση ισθμοκήλης μετά από καισαρικές τομές.

Αποκατάσταση από υστεροσκόπηση:

Όπως αναφέραμε, δεν χρησιμοποιούνται τομές, οπότε η αποκατάσταση είναι ταχύτατη, με ελάχιστο πόνο. Παίρνετε εξιτήριο από την κλινική την ίδια ημέρα. Είναι αναμενόμενο να έχετε απώλεια υγρών κολπικά για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση και προτείνεται να αποφύγετε την σεξουαλική επαφή κατά την περίοδο αυτή, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης.

Γίνεται υστεροσκόπηση χωρίς αναισθησία;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει χωρίς αναισθητικό, η λεγόμενη office υστεροσκόπηση. Αφορά διαγνωστικές υστεροσκοπήσεις ή μικρο-επεμβάσεις όπως η λήψη βιοψίας. Ωστόσο, η επιλογή του κατάλληλου περιστατικού είναι πολύ σημαντική. Προτιμάται σε περιπτώσεις γυναικών με φυσιολογικούς τοκετούς, όπου ο τράχηλος είναι επαρκώς ανοικτός και μπορούμε να περάσουμε το υστεροσκόπιο χωρίς η γυναίκα να νιώσει πόνο.

Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο για να πραγματοποιήσει με απόλυτη ασφάλεια την υστεροσκόπησή σας, διαγνωστική ή επεμβατική. Ο ιατρός, με πολυετή εκπαίδευση στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική σε κέντρα της Αγγλίας και της Γαλλίας, έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό υστεροσκοπήσεων με εξαιρετικά αποτελέσματα για τις ασθενείς του.