Τι είναι η λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Η υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας) είναι μια από τις πιο συχνές γυναικολογικές επεμβάσεις. Η υστερεκτομή μπορεί, πέραν συγκεκριμένων εξαιρέσεων, να πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια λαπαροσκοπικά (με τη χρήση, δηλαδή, μικρών τομών) με ταχύτατη ανάρρωση και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα κι έχει, εν πολλοίς, αντικαταστήσει το ανοικτό χειρουργείο.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή (αφαίρεση μήτρας)

Ενδείξεις Λαπαροσκοπικής Υστερεκτομής

  • Μηνορραγία (περίοδος με μεγάλη απώλεια αίματος)
  • Δυσμηνόρροια (έντονος πόνος κατά την περίοδο)
  • Ινομυώματα
  • Αδενομύωση
  • Πρόπτωση μήτρας
  • Γυναικολογική κακοήθεια (π.χ. καρκίνος του ενδομητρίου) ή προκαρκινικές καταστάσεις (π.χ. άτυπη υπερπλασία του ενδομητρίου)

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λαπαροσκοπικής υστερεκτομής;

 Ο τύπος της υστερεκτομής εξαρτάται, εν πολλοίς, από τον λόγο για τον οποίον πραγματοποιείται η υστερεκτομή αλλά και την επιθυμία της ασθενούς. Διακρίνουμε την ολική υστερεκτομή (με αφαίρεση του τραχήλου της μήτρας) και την υφολική υστερεκτομή (με διατήρηση του τραχήλου της μήτρας). Επίσης, σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση, συνηθίζεται να μην αφαιρούνται οι ωοθήκες (διαφορετικά προκαλείται χειρουργική εμμηνόπαυση), ενώ συστήνεται η αφαίρεση και των δύο σαλπίγγων.

Πώς γίνεται η λαπαροσκοπική υστερεκτομή;

Μέσα από 3 ή 4 μικρές τομές στο τοίχωμα της κοιλιάς, περνάμε μια ειδική κάμερα (λαπαροσκόπιο) και ειδικά, λαπαροσκοπικά εργαλεία για να πραγματοποιήσουμε την υστερεκτομή. Σε περίπτωση ολικής υστερεκτομής, η μήτρα και ο τράχηλος αφαιρούνται από τον ανοικτό κόλπο, ο οποίος, κατόπιν συρράφεται με απορροφήσιμα ράμματα. Σε περίπτωση υφολικής υστερεκτομής (δεν αφαιρείται ο τράχηλος), χρησιμοποείται ένα επιπρόσθετο λαπαροσκοπικό εργαλείο για να τεμαχιστεί η μήτρα και να αφαιρεθεί μέσα από τις μικρές τομές στο κοιλιακό τοίχωμα. Επίσης, σε περιπτώσεις ολικής υστερεκτομής για πολύ μεγάλη μήτρα, μπορεί να χρειαστεί να κόψουμε την μήτρα σε μικρότερα κομμάτια, πριν την αφαιρέσουμε από τον κόλπο. Οι τομές στο τοίχωμα της κοιλιάς κλείνονται με απορροφήσιμα ράμματα, χρησιμοποιώντας ενδοδερμική συρραφή (ο κόμπος κρύβεται κάτω από το δέρμα και δεν είναι ορατός).

Λαπαροσκοπική υστερεκτομή και άλλες γυναικολογικές επεμβάσεις:

Κατά τη διάρκεια του ίδιου χειρουργείο, η λαπαροσκοπική υστερεκτομή μπορεί να συνδυαστεί με άλλες γυναικολογικές επεμβάσεις. Τέτοια παραδείγματα είναι η αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης, η βιοψία λεμφαδένα φρουρού/ λεμφαδενεκτομή (γυναικολογικός καρκίνος) και οι επεμβάσεις για ακράτεια ούρων ή πρόπτωση πυελικών οργάνων.

Γιατί να γίνει η υστερεκτομή μου λαπαροσκοπικά;

Τα πλεονεκτήματα, σε σχέση με το ανοικτό χειρουργείο, είναι τα εξής:

  • Γρηγορότερη ανάρρωση
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Για τους λόγους αυτούς, η λαπαροσκοπική υστερεκτομή έχει, εν πολλοίς, αντικαταστήσει την υστερεκτομή με ανοικτό χειρουργείο.

Ανάρρωση μετά από λαπαροσκοπική υστερεκτομή:

Αναμένεται να πάρετε εξιτήριο από την κλινική την 1η μέρα μετά την επέμβαση. Η πλήρης ανάρρωση υπολογίζεται σε 2 εβδομάδες (σε αντίθεση με το ανοικτό χειρουργείο, όπου η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 εβδομάδες). Αν χρησιμοποίησουμε ράμματα στον κόλπο (ολική υστερεκτομή), αποφύγετε την σεξουαλική επαφή για 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο.

Η λαπαροσκοπική υστερεκτομή πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια από χειρουργούς με κατάλληλη εξειδίκευση. Ο Δρ Γρηγοριάδης Γεώργιος, μετά από πολυετή εκπαίδευση στην λαπαροσκοπική χειρουργική σε κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην πραγματοποίηση λαπαροσκοπικών υστερεκτομών. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λαπαροσκοπική υστερεκτομή.