Ο φυσιολογικός τοκετός

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η φυσική εξέλιξη της εγκυμοσύνης και αποτελεί μια μαγική στιγμή, κατά την οποία μια νέα ζωή έρχεται στον κόσμο! Εφόσον πραγματοποιείται με ασφάλεια, είναι η καλύτερη επιλογή, μιας και έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με την καισαρική τομή. Ορίζεται ως η αυτόματη έναρξη των ωδίνων και η εξέλιξη του τοκετού χωρίς επιπλοκές, η οποία οδηγεί στην γέννηση του νεογνού από τον κόλπο, μεταξύ 37 και 42 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.

dr_georgios_grigoriadis_ser_img_Φυσιολογικός Τοκετός

Ποια είναι τα σημάδια ότι φτάνει η ώρα του τοκετού;

Το σώμα σας προετοιμάζεται από καιρό για τον κολπικό τοκετό και αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Κατά την περίοδο αυτή, νιώθετε πετρώματα στην κοιλιά, αρχικά ακανόνιστα. Το κεφάλι του μωρού σας κατεβαίνει χαμηλότερα μέσα στην πύελο σας και δεν είναι σπάνιο να νιώθετε πίεση στην πύελο. Αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας σας προετοιμάζουν για τον επικείμενο τοκετό. Οι συσπάσεις της μήτρας αρχίζουν να γίνονται επώδυνες και να διαρκούν περισσότερο, ενώ δεν είναι σπάνια η απώλεια βλέννας κολπικά, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που συμβαίνουν στον τράχηλο. Πέραν των επώδυνων συσπάσεων της μήτρας, το άλλο κλασσικό σημάδι που δεν μπορείτε να αγνοήσετε είναι η απώλεια υγρών κολπικά, σημάδι ότι «σπάσανε τα νερά». Αν και ο τοκετός δεν ξεκινάει πάντα αυτόματα μετά από αυτό, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε άμεσα με τον/την μαιευτήρα σας για τη σωστή διάγνωση και την εκτίμηση της δικής σας κατάστασης, όσο και του εμβρύου σας, μιας και η απουσία των εμβρυικών υμένων εκθέτει εσάς και το μωρό σας σε κίνδυνο λοίμωξης.

Ποια είναι τα στάδια του τοκετού;

Αναγνωρίζονται 3 στάδια τοκετού. Το στάδιο διαστολής, το στάδιο εξώθησης και η υστεροτοκία. Το στάδιο διαστολής διαρκεί από την έναρξη των ωδινών διαστολής μέχρι την πλήρη διαστολή (10 εκατοστά) και εξάλειψη του τραχήλου της μήτρας. Το στάδιο εξώθησης διαρκεί από την έναρξη της εξώθησης μέχρι και την έξοδο του μωρού σας. Το τελευταίο στάδιο (υστεροτοκία) αφορά την έξοδο του πλακούντα με τους υμένες και τον ομφάλιο λώρο. Στο στάδιο αυτό υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας, οπότε και εφαρμόζεται ένας συνδυασμός μαιευτικών χειρισμών με ειδικά φάρμακα για να επιτευχθεί σύσπαση της μήτρας και πρόληψη/ έλεγχος της αιμορραγίας.

Επιλογές για τον πόνο κατά τον κολπικό τοκετό:

Ο κολπικός τοκετός είναι, εξ’ ορισμού, μια επώδυνη διαδικασία. Υπάρχουν, όμως, επιλογές για να μειωθεί σημαντικά η αίσθηση του πόνου. Η επισκληρίδιος είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος αναλγησίας. Τοποθετείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο αναισθησιολόγο και είναι ασφαλής, τόσο για τη μητέρα όσο και το έμβρυο. Ένας λεπτός καθετήρας τοποθετείται κοντά στις νευρικές ίνες που μεταφέρουν τα μηνύματα πόνου από τη μήτρα και, μέσω αυτού του καθετήρα, εγχύονται ανά τακτά διαστήματα τα αναλγητικά φάρμακα για μην νιώσετε πόνο. Ο καθετήρας παραμένει στο ίδιο σημείο καθ΄ όλη τη διάρκεια του τοκετού. Μετά τη χορήγηση των φαρμάκων, μπορεί να προκληθεί υπόταση , η οποία διορθώνεται με τη χορήγηση υγρών μέσω φλεβοκαθετήρα. Απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση των εμβρυικών καρδιακών παλμών.

Ποια τα οφέλη του κολπικού τοκετού σε σχέση με την καισαρική τομή;

Πρώτον, πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία. Τα πλεονεκτήματα, όμως, δεν σταματούν εκεί. Η ανάρρωση είναι πολύ ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη σε σχέση με την καισαρική τομή. Διευκολύνεται η διαδικασία της γαλουχίας, καθώς και το δέσιμο της μητέρας με το νεογνό. Αν το πρώτο σας παιδί γεννηθεί κολπικά, αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί το ίδιο και στις επόμενες εγκυμοσύνες. Αλλά και όσον αφορά το νεογνό, τα οφέλη είναι σημαντικά. Μειώνεται ο κίνδυνος των αναπνευστικών προβλημάτων ενώ η επαφή του νεογνού με τα βακτήρια του κόλπου βοηθά στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Αν είστε έγκυος, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο ο οποίος θα σας κατευθύνει με ασφάλεια και επαγγελματισμό καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Ο ιατρός έχει ειδική διαπίστευση στη Μαιευτική από το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) και πολυετή εμπειρία στη διαχείριση της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε κέντρα της Αγγλίας.