Το τεστ Παπανικολάου

Το τεστ Παπανικολάου (τεστ Παπ) αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη, ανώδυνη εξέταση με σκοπό την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μιας και αποτελεί εξέταση προληπτικού ελέγχου (screening), εφαρμόζεται στον ασυμπτωματικό πληθυσμό και, συνεπώς, δεν ενδείκνυται για την διερεύνηση γυναικών με ανησυχητικά συμπτώματα (π.χ. αίμα μετά τη συνουσία ή αίμα μεταξύ των περιόδων).

Τι είναι το Τεστ Παπ και πώς γίνεται;

Πρόκειται για εξέταση με μικροσκόπιο των κυττάρων που απομονώθηκαν από τον τράχηλο για παρουσία πιθανών αλλοιώσεων (δυσκαρύωση) που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα να ελέγξουμε για την παρουσία του ιού (HPV DNA, Aptima mrna HPV test). Απαιτείται, λοιπόν, λήψη δείγματος από τον τράχηλο της μήτρας. Με τη χρήση ενός κολποδιαστολέα για να μπορέσουμε να δούμε τον τράχηλο (όπως όταν παίρνουμε καλλιέργειες κολπικού υγρού), λαμβάνεται επίχρισμα από την επιφάνεια του τραχήλου και τον αυλό του τραχήλου με τη βοήθεια μιας βούρτσας. Η διαδικασία είναι ανώδυνη και βοηθάει σημαντικά να είστε όσο το δυνατόν πιο χαλαρή κατά την εξέταση.

Στο κλασσικό Τεστ Παπ, το επίχρισμα απλώνεται σε γυάλινα πλακίδια και σταθεροποιείται με χρήση σπρέι, πριν μεταφερθεί στο εργαστήριο για μικροσκοπική ανάλυση. Τα τελευταία χρόνια, η πιο διαδεδομένη, πλέον, είναι η κυτταρολογία υγρής φάσης (Liquid-base cytology, LBC) με το εμπορικό όνομα Thin Prep. Το βουρτσάκι αναδεύεται έντονα μέσα σε ένα μπουκαλάκι που περιέχει ένα ειδικό υγρό όπου και παραμένουν τα κύτταρα. Το υγρό υφίσταται ειδική επεξεργασία ώστε τα κύτταρα να απομονωθούν από τη βλέννα κι άλλες προσμίξεις και, κατόπιν, τοποθετούνται σε πλακάκι για να εξεταστούν.

Ηλικία έναρξης και συχνότητα:

Συνηθίζεται, στη χώρα μας, να πραγματοποιείται το Τεστ Παπ στα πλαίσια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου ρουτίνας. Όσον αφορά την ηλικία έναρξης, μιας κι οι προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο οφείλονται στον ιό HPV, είναι συνήθης πρακτική να ξεκινά ο έλεγχος με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Ωστόσο, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συστήνει την έναρξη του ελέγχου στα 20 έτη, σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, ενώ η Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης (BSCCP) δεν συστήνει την έναρξη πριν το 25 έτη. Το BSCCP συστήνει συχνότητα ελέγχου (επί αρνητικών αποτελεσμάτων) κάθε 3 έτη μεταξύ 25 και 49 ετών και, κατόπιν, κάθε 5 έτη μέχρι τα 65 έτη.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Δεν ενδείκνυται το τεστ κατά τη διάρκεια της περιόδου. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή της επαφής 48 ώρες πριν τη διενέργεια του τεστ, καθώς κι αποφυγή χρήσης του κολπικού διαφράγματος ή λιπαντικού.

Τι γίνεται με τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα εντός λίγων ημερών από τη λήψη του τεστ. Ο Δρ. Γρηγοριάδης θα συζητήσει μαζί σας τα αποτελέσματα, λεπτομερώς, καθώς και τα περαιτέρω ενδεδειγμένα βήματα. Σε γενικές γραμμές, εφόσον τα αποτελέσματα είναι καθησυχαστικά, κατόπιν συμβουλευτικής με τον γυναικολόγο, μπορούμε να συνεχίσουμε με τον έλεγχο ρουτίνας ανά τακτά διαστήματα. Ωστόσο, αν τα αποτελέσματα δεν είναι απολύτως φυσιολογικά, θα συστηθεί περαιτέρω διερεύνηση, η οποία περιλαμβάνει μια ειδική εξέταση που ονομάζεται κολποσκόπηση, και, ενδεχομένως, κατάλληλη θεραπεία.

Συνοψίζοντας, αποτελεί μια απλή, ανώδυνη κι εξαιρετικά σημαντική εξέταση προληπτικού ελέγχου. Ο Δρ. Γρηγοριάδης Γεώργιος είναι πλήρως διαπιστευμένος από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (British Society of Colposcopy and Cervical Pathology, BSCCP) τόσο στη διαγνωστική όσο και στη θεραπευτική κολποσκόπηση. Εμπιστευτείτε μας για τη διενέργεια του Τεστ Παπ. σας αλλά και για τη σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων και την περαιτέρω αντιμετώπιση, εφόσον κριθεί απαραίτητη.