Τι είναι και πότε ενδείκνυται;
Ως πρόκληση ωορρηξίας ορίζεται η διαδικασία χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων για να διεγείρουμε τις ωοθήκες να παράξουν και να απελευθερώσουν ένα ή περισσότερα ωάρια με στόχο την επίτευξη εγκυμοσύνης. Ενδείκνυται σε γυναίκες με υπογονιμότητα που δεν κάνουν ωορρηξία (ανωοθυλακιορρηκτικοί κύκλοι) κι έχουν ασταθή κύκλο. Συνοδεύεται από την τεχνική της σπερματέγχυσης (IUI) ή την προγραμματισμένη σεξουαλική επαφή. (Στο άρθρο αυτό, δεν αναλύουμε την πρόκληση ωορρηξίας στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης).
Τι περιλαμβάνει;
Η διαδικασία ξεκινά με ένα διακολπικό υπερηχογράφημα στην αρχή του κύκλου, ώστε να καθορίσουμε την κατάσταση και τα αποθέματα (‘’εφεδρείες’’) των ωοθηκών. Η πρόκληση συνήθως επιτυγχάνεται με τη χρήση χαπιών (Κιτρική Κλομιφαίνη ή Λετροζόλη) για 5 ημέρες (συνήθως 3η με 7η ημέρα του κύκλου). Πραγματοποιείται σειρά διακολπικών υπερηχογραφημάτων για να ελέγξουμε το μέγεθος των ωοθυλακίων και το πάχος του ενδομητρίου καθώς και ορμονικές εξετάσεις. Ακολουθεί χορήγηση ένεσης χοριακής γοναδοτροπίνης (Hcg) όταν το κυρίαρχο ωοθυλάκιο φτάσει σε συγκεκριμένο μέγεθος, με βάση την οποία προγραμματίζεται η σεξουαλική επαφή ή η σπερματέγχυση 36 ώρες μετά την ένεση, για να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης. Η δόση της Κιτρικής Κλομιφαίνης μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την ανταπόκριση ενώ σε περιπτώσεις μη επίτευξης ωορρηξίας (αντίσταση στην κλομιφαίνη), μπορεί να δοκιμαστεί η χρήση της Λετροζόλης. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις μη ανταπόκρισης, μπορούμε να καταφύγουμε σε δραστικότερα σκευάσματα (ενέσεις γοναδοτροφινών) για την ελεγχόμενη διέγερση και πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία.
Πιθανές επιπλοκές:
Η πρόκληση ωορρηξίας είναι μια ασφαλής διαδικασία κι ο κίνδυνος επιπλοκών ελαχιστοποιείται από τη σωστή παρακολούθηση. Στις πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνονται το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών κι η πολύδυμη κύηση. Επίσης, αναφέρονται οι εφιδρώσεις, ο πονοκέφαλος, η ναυτία και καταβολή, συμπτώματα τα οποία παύουν με τη διακοπή της αγωγής. Μια επιπλοκή της κιτρικής κλομιφαίνης που συνεπάγεται την άμεση διακοπή της αγωγής είναι τα οφθαλμικά συμπτώματα (π.χ. θολή όραση).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κίνδυνος πολύδυμης κύησης καθώς και συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών είναι υψηλότεροι με τη χρήση γοναδοτροφινών παρά κιτρικής κλομιφαίνης ή λετροζόλης.
Ποσοστά επιτυχίας και μέγιστος αριθμός προσπαθειών:
Τα ποσοστά επίτευξης ωορρηξίας με κιτρική κλομιφαίνη ανέρχονται έως και σε 80%, ωστόσο, μόλις 10 με 13% θα επιτύχουν εγκυμοσύνη ανά κύκλο. Σε περιπτώσεις αντίστασης στην κιτρική κλομιφαίνη, η Λετροζόλη μπορεί να επιτύχει ωορρηξία σε 55% και ποσοστά εγκυμοσύνης 25%. Είναι συνήθης πρακτική να περιορίζεται η αγωγή στους 6 μήνες, μετά τους οποίους, το ζευγάρι μπορεί να καταφύγει σε άλλες λύσεις όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.
Αν αδυνατείτε να μείνετε έγκυος, η πρόκληση της ωορρηξίας μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη λύση στην περίπτωσή σας. Για περισσότερες λεπτομέρειες, απευθυνθείτε στον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο, ο οποίος θα σας κατευθύνει κατάλληλα, με επαγγελματισμό, σεβασμό και επιστημονική επάρκεια.