Τι είναι οι διαταραχές περιόδου;
Οι διαταραχές της περιόδου είναι από τα πιο συχνά αίτια επίσκεψης στο γυναικολόγο και υπολογίζεται πως έως και 1/3 των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας τις εμφανίζουν. Αν και μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ανησυχία, συχνά δεν υποκρύπτεται κάποιο σοβαρό αίτιο και το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από μόνο του, χωρίς παρέμβαση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται η παρέμβαση από τη μεριά του γυναικολόγου.
Φυσιολογική διάρκεια κύκλου:
Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος ξεκινά με την πρώτη ημέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται με την έναρξη της επόμενης περιόδου. Μπορεί, φυσιολογικά, να διαρκεί από 21 έως 35 ημέρες με την έμμηνο ρύση (περίοδο) να διαρκεί από 2 έως 7 ημέρες. Κατά τη διάρκεια του κύκλου, παρατηρούνται εναλλαγές στα επίπεδα διαφόρων ορμονών.
Πιθανές διαταραχές περιόδου:
- Αμηνόρροια: Η απουσία έμμηνου ρύσης, διακρίνεται σε πρωτοπαθή (δεν έχει περίοδο μέχρι και την ηλικία των 15 ετών) και δευτεροπαθή (απουσία περιόδου για πάνω από 3 μήνες σε γυναίκες που, προηγουμένως, είχαν περίοδο).
- Αραιομηνόρροια/ Ολιγομηνόρροια: Η περίοδος εμφανίζεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 35 ημερών.
- Συχνομηνόρροια/ Πολυμηνόρροια: Η περίοδος εμφανίζεται σε διάστημα μικρότερο των 21 ημερών.
- Μηνορραγία: Παράταση στη φυσιολογική διάρκεια της περιόδου.
- Υπερμηνόρροια: Αυξημένη ποσότητα αίματος στην περίοδο.
- Υπομηνόρροια: Μειωμένη ποσότητα αίματος στην περίοδο.
Αίτια διαταραχών περιόδου:
Πληθώρα διαφορετικών αιτιών μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές περιόδου. Σε αυτά συγκαταλέγονται:
- Εγκυμοσύνη
- Διαταραχές θυρεοιειδούς αδένα
- Απότομη αλλαγή σωματικού βάρους
- Υπερβολική σωματική άσκηση
- Ψυχολογικά αίτια
- Ιατρογενή αίτια (π.χ. φάρμακα)
- Περι-εμμηνόπαυση
- Γυναικολογικές παθήσεις (Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Πολύποδες, Ινομυώματα)
Αντιμετώπιση διαταραχών περιόδου:
Μιας και οι διαφορετικοί τύποι διαταραχών της περιόδου είναι πολλοί, η αντιμετώπιση του αιτίου που θεωρείται πως την προκαλεί, συχνά, συνεπάγεται τη λύση του προβλήματος. Σε πολλές, δε, περιπτώσεις το φαινόμενο είναι παροδικό και επιλύεται μόνο του. Ωστόσο, συνιστάται η επίσκεψη στο γυναικολόγο για την κατάλληλη διερεύνηση (π.χ. απεικονιστικές εξετάσεις, αιματολογικές εξετάσεις, λήψη καλλιεργειών και/ ή λήψη βιοψιών κ.ά.) κι αποκλεισμό σοβαρών αιτιών, ενώ, επί επιμονής των συμπτωμάτων, μπορεί να συσταθεί κατάλληλη θεραπεία.
Συνοψίζοντας, οι διαταραχές της περιόδου είναι πολύ συχνές και, συνήθως, δεν υποκρύπτουν κάποιο σοβαρό αίτιο και τείνουν να υποχωρήσουν μόνες τους. Συμβουλευτείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο για την λεπτομερή κι επιστημονικά ορθή διερεύνηση των συμπτωμάτων σας και την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης, εφόσον κριθεί απαραίτητη.