Ως ισχιακή ορίζεται η προβολή στην οποία το έμβρυο προβάλλει με τους γλουτούς ή τα πόδια προς τα κάτω. Αν και στο τέλος του δεύτερου τριμήνου της κύησης περίπου 1 στα 4 έμβρυα είναι σε ισχιακή προβολή, όσο πλησιάζουμε προς τις 37 εβδομάδες μόνο το 3 % παραμένει με τους γλουτούς ή τα πόδια προς τα κάτω. Συνήθως πραγματοποιείται καισαρική τομή αλλά ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός και ασφαλής, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δε γνωρίζουμε τι δεν επέτρεψε το έμβρυο να περιστραφεί σε κεφαλική προβολή (κεφάλι προς τα κάτω), αναγνωρίζουμε κάποιες καταστάσεις οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα ισχιακής προβολής. Αυτές είναι:

  • Προηγούμενο έμβρυο σε ισχιακή προβολή
  • Ινομυώματα και όσες καταστάσεις επηρεάζουν το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας
  • Yδράμνιο ή ολιγάμνιο  (μη φυσιολογική ποσότητα αμνιακού υγρού)
  • Επιπωματικός πλακούντας (πλακούντας σε θέση χαμηλότερη από το φυσιολογικό).

Η κλινική εξέταση της εγκύου βάζει πολλές φορές από μόνη τη διάγνωση, ωστόσο στην εποχή μας, το μαιευτικό υπερηχογράφημα δίνει ξεκάθαρα την απάντηση.

Σε περίπτωση αυτόματης ρήξης υμένων (“σπάσουν τα νερά’’), και ειδικά αν αυτό συμβεί πρόωρα (πριν τις 37 εβδομάδες), υπάρχει κίνδυνος πρόπτωσης ομφαλίδος. Πρόκειται για μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, στην οποία ο ομφάλιος λώρος βγαίνει, μέσα από τον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο και μπορεί να αποκόψει την παροχή αίματος στο έμβρυο. Σε περίπτωση κολπικού τοκετού σε έμβρυο με ισχιακή προβολή, ο κίνδυνος τραυματισμού του εμβρύου και πρόκλησης βλάβης μπορεί να είναι αυξημένος. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζουμε την προβολή του εμβρύου.

Πρόκειται για μια ιατρική πράξη, στην οποία ο μαιευτήρας επιχειρεί , με τη χρήση χειρισμών στην κοιλιά της εγκύου, να μετατρέψει την ισχιακή σε κεφαλική προβολή. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι 30-80%, ενώ η επιστροφή σε ισχιακή προβολή μετά από επιτυχή ECV είναι της τάξεως του 5%. Εφόσον το έμβρυο περιστραφεί και παραμείνει σε κεφαλική προβολή, μειώνεται η πιθανότητα ανάγκης για καισαρική τομή. Ο ECV πραγματοποιείται, συνήθως, μεταξύ 36 και 37 εβδομάδων και απαιτεί ειδικά εκπαιδευμένο μαιευτήρα. Συνήθως χορηγείται αγωγή για να ‘’χαλαρώσει΄΄ η μήτρα και να αυξήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας. Ελέγχεται η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου πριν και μετά το ECV, ενώ η επιτυχία επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα στο τέλος του ECV. Αν η ομάδα αίματος είναι Rhesus αρνητική, τότε δίνουμε προφυλακτικά ένεση Rhophylac (εκτός αν έχει γίνει ήδη ευαισθητοποίηση ή γνωρίζουμε πως και το έμβρυο είναι Rhesus αρνητικό).

Ο κολπικός τοκετός είναι εφικτός και ασφαλής, αρκεί να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Ίσως η πιο σημαντική από όλες είναι η παρουσία ενός κατάλληλα εκπαιδευμένου μαιευτήρα. Άλλες είναι η αυτόματη έναρξη του τοκετού με επαρκή εξέλιξη, έμβρυο με εκτιμώμενο βάρος κάτω από 3500 γραμμάρια, και μονήρης κύηση. Αν και δεν είναι απόλυτο, το ιστορικό προηγούμενης καισαρικής τομής αποτελεί σχετική αντένδειξη.

Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο για τη μαιευτική φροντίδα σας. Ο ιατρός έχει μεγάλη εμπειρία στην μαιευτική στο Ηνωμένο Βασίλειο (μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων- Γυναικολόγων, RCOG), στην περάτωση εξωτερικού κεφαλικού σχηματισμού (ECV), κολπικού τοκετού σε ισχιακή προβολή αλλά και καισαρικής τομής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *