Ο στρεπτόκοκκος-Β (Β-αιμολυτικός ή Group-B streptococcus, GBS) είναι ένα από τα βακτήρια της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου της γυναίκας, το οποίο δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα. Ωστόσο, αν είναι παρών τη  στιγμή του κολπικού τοκετού, μπορεί (σπάνια) να προκαλέσει μια πολύ σοβαρή λοίμωξη στο νεογνό. Διακρίνουμε 2 περιπτώσεις, την πρώιμη (early-onset GBS disease of the newborn) και την όψιμη (late-onset GBS disease of the newborn).

O GBS αποικίζει το γαστρεντερικό σύστημα και μπορεί να ανιχνευθεί στα ούρα ή τον κόλπο της γυναίκας, χωρίς να προκαλεί κανένα σύμπτωμα. Δεν μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και δεν ανήκει στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Υπολογίζεται ότι απομονώνεται σε 1 στις 5 έγκυες γυναίκες περίπου, άρα είναι πολύ κοινός.

Σε καλλιέργεια ούρων ή κολπικού υγρού. Η ανίχνευση του σε καλλιέργεια κολπικού υγρού δεν σημαίνει πως πρέπει να πάρετε αντιβίωση για κολπίτιδα, μιας και η αντιβίωση δεν έχει καταδειχθεί πως μειώνει την πιθανότητα παρουσίας του GBS στον κόλπο κατά τον τοκετό. Ωστόσο, αν απομονωθεί στα ούρα, πρέπει να πάρετε αντιβίωση για ουρολοίμωξη. Επίσης, και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να λάβετε ενδοφλέβια αντιβίωση όταν μπείτε σε τοκετό ή όταν σπάσουν τα νερά (ρήξη υμένων). Το έμβρυο δεν κινδυνεύει στο περιβάλλον εντός της μήτρας, εκτός αν εκτεθεί στον GBS, αφού σπάσουν τα νερά ή κατά τον τοκετό.

Αν και πολλές διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες δεν συστήνουν την πραγματοποίηση καλλιεργειών κολπικού υγρού σε όλες τις έγκυες κατά το 3ο τρίμηνο της κύησης, στη δική μου κλινική άσκηση, πραγματοποιώ καλλιέργειες σε όλες, ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου, γύρω στις 36 εβδομάδες κύησης. Εφόσον απομονωθεί ο GBS στα ούρα ή το κολπικό υγρό, θα δοθεί προφυλακτική ενδοφλέβια αντιβίωση κατά τον τοκετό ή με την ρήξη των υμένων.

Η χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης προσφέρει την απαραίτητη προστασία στο μωρό σας.

Ας θυμόμαστε, επίσης, πως ακόμη και να καλλιεργηθεί ο GBS, ο κίνδυνος να νοσήσει το νεογνό (και μάλιστα βαριά) παραμένει μικρός (είναι, δηλαδή, πολύ πιο πιθανό να μη νοσήσει, ακόμη κι αν εκτεθεί στον GBS).

Η απάντηση είναι όχι. Εφόσον λάβετε την ενδεδειγμένη ενδοφλέβια αντιβίωση, δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει καισαρική τομή.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι τα περισσότερα μωρά που έρχονται σε επαφή με τον GBS δεν νοσούν. Επίσης, αν το μωρό σας νοσήσει, υπάρχει αποτελεσματική αντιβιοτική αγωγή από τους παιδιάτρους. Όπως προαναφέραμε, διακρίνουμε την πρώιμη και όψιμη λοίμωξη. Σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να προκληθούν από την νόσηση του νεογνού με GBS περιλαμβάνουν τη σηψαιμία, τη μηνιγγίτιδα και τη πνευμονία.

Ναι, με ασφάλεια. Δεν υπάρχει συσχέτιση με τον θηλασμό, τα οφέλη του οποίου είναι γνωστά.

Αν είστε έγκυος (ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος), μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ο Δρ. Γρηγοριάδης Γεώργιος είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) και διαθέτει πολυετή, εκτενή εμπειρία στην Μαιευτική και τις κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *