Στο εκτρόπιο τραχήλου, τα κύτταρα που αποτελούν την εσωτερική επένδυση του σωλήνα (αυλού) του τραχήλου, γίνονται ορατά και πέραν του έξω τραχηλικού στομίου, ως περιοχή με έντονη ερυθρότητα. Η περιοχή αυτή είναι πιο ευαίσθητη και, συνεπώς, μπορεί να ματώσει εύκολα. Αν και το εκτρόπιο είναι ακίνδυνο, είναι ακρογωνιαίας σημασίας ο αποκλεισμός από τον γυναικολόγο σοβαρών αιτίων που θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια εικόνα. Επίσης, το εκτρόπιο είναι συχνά ασυμπτωματικό, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, οπότε και χρήζει κατάλληλης αντιμετώπισης.
Είναι κοινό το εκτρόπιο;
Πρόκειται για κοινή κατάσταση και εκτιμάται πως 17% έως και 50% των γυναικών έχουν εκτρόπιο τραχήλου. Είναι πιο κοινό κατά την εφηβεία και την αναπαραγωγική ηλικία, ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων των γυναικείων ορμονών, ωστόσο, συναντάται σπάνια μετά την εμμηνόπαυση, οπότε και τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι χαμηλά. Επίσης, είναι κοινό κατά την εγκυμοσύνη και σε γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική αντισύλληψη.

Τι συμπτώματα προκαλεί το εκτρόπιο;
Όπως προαναφέραμε, το εκτρόπιο δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα. Συνεπώς, πολλές γυναίκες μπορεί να ενημερωθούν για την ύπαρξη του από τον γυναικολόγο τους, ως τυχαίο εύρημα, κατά την κλινική εξέταση και τη λήψη του Παπ τεστ. Ωστόσο, σε ένα αριθμό περιπτώσεων, προκαλεί συμπτώματα: κολπική αιμόρροια κατά ή μετά τη σεξουαλική επαφή, κολπική αιμόρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κολπική αιμόρροια σε μέρες εκτός της έμμηνου ρύσης, καθώς και αυξημένες κολπικές εκκρίσεις.
Τι άλλο μπορεί να ‘’μοιάζει,, με το εκτρόπιο;
Σε κάποιες περιπτώσεις, το εκτρόπιο τραχήλου μπορεί να προσομοιάζει με άλλες καταστάσεις. Τέτοιες μπορεί να είναι ο καρκίνος τραχήλου αλλά και η τραχηλίτιδα (η φλεγμονή, δηλαδή, του τραχήλου). Σε κάθε περίπτωση, πέραν της κλινικής εκτίμησης του γυναικολόγου, την απάντηση θα δώσουν οι διαθέσιμες εξετάσεις: λήψη τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, καλλιέργειες κολπικού/τραχηλικού υγρού ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και λήψη βιοψιών από το εκτρόπιο, με στόχο τον αποκλεισμό κακοήθειας.
Πώς αντιμετωπίζεται το εκτρόπιο;
Εφόσον το εκτρόπιο προκαλεί συμπτώματα και αφού έχουν αποκλειστεί οι προαναφερθείσες καταστάσεις (οι οποίες μπορεί να μοιάζουν με εκτρόπιο), ο γυναικολόγος μπορεί να προχωρήσει σε καυτηριασμό του εκτροπίου. Με τη χρήση διαθερμίας, ο γυναικολόγος καυτηριάζει την περιοχή, ώστε τα νέα κύτταρα που θα αναπτυχθούν να είναι λιγότερο ευαίσθητα και, συνεπώς, λιγότερο πιθανό να οδηγήσουν σε αιμόρροια.
Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη αν έχετε εκτρόπιο τραχήλου ή άλλη προβλήματα που σχετίζονται με τον τράχηλο της μήτρας. Ο Δρ. Γρηγοριάδης Γεώργιοςείναι πλήρως πιστοποιημένος από τη Βρετανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (BSCCP) τόσο στη διαγνωστική όσο και στην επεμβατική κολποσκόπηση και διαθέτει επιστημονική κατάρτιση και σημαντική εμπειρία στην αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας.