Η απώλεια αίματος (αιμόρροια) κατά ή μετά τη σεξουαλική επαφή δεν είναι και τόσο σπάνια και, εύλογα, προκαλεί σημαντική ανησυχία στη γυναίκα. Μπορεί να οφείλεται σε πληθώρα διαφορετικών αιτιών και απαιτείται εκτίμηση από γυναικολόγο.

Μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου (κολποτραχηλίτιδα, συχνά από λοιμώδη αίτια), μικροτραυματισμούς, πολύποδες τραχήλου, εκτρόπιο τραχήλου (περιοχή με ερυθρότητα, συχνό σε νέες γυναίκες που παίρνουν αντι-συλληπτικά) καθώς και ατροφία κόλπου σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, σε μια μειονότητα, μπορεί να υποκρύπτονται πιο σοβαρά αίτια. Οι δυσπλαστικές αλλοιώσεις στον τράχηλο, αποτέλεσμα λοίμωξης με συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV, μπορεί να εξελιχθούν (αν δεν υπάρξει κατάλληλη παρακολούθηση και αντιμετώπιση), σε ορισμένες ασθενείς και σε βάθος χρόνου, σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, σε κάποια περιστατικά, δεν ανευρίσκεται αιτία του συμπτώματος, το οποίο και, τελικά, περνάει χωρίς παρέμβαση.

Όπως αναφέραμε, απαιτείται επίσκεψη σε γυναικολόγο. Θα εκτιμηθεί η ποσότητα και το χρώμα του αίματος, η συχνότητα των επεισοδίων αλλά και η ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων. Πέραν της λήψης πλήρους ιστορικού, θα γίνει κλινική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει επισκόπηση των έξω γεννητικών οργάνων, του κόλπου και του τραχήλου, λήψη καλλιεργειών κολπικού υγρού, τεστ Παπανικολάου και διακολπικό υπερηχογράφημα. Επιπρόσθετες εξετάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες ανάλογα με το περιστατικό, όπως η κολποσκόπηση, η λήψη βιοψιών από τον τράχηλο και/ ή η υστεροσκόπηση.

Το σύμπτωμα υποχωρεί αφού αντιμετωπιστεί η αιτία που το προκαλεί. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά σημαντικό να γίνει η σωστή διερεύνηση και να βρεθεί η αιτία. Ενδεικτικά, σε περίπτωση λοίμωξης, χορηγούμε την κατάλληλη αντιβίωση. Αν η αιμόρροια οφείλεται σε πολύποδα τραχήλου, μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα και χωρίς αναισθησία. Σε ατροφία κόλπου, μπορούμε να χορηγήσουμε κολπικά οιστρογόνα. Σε περίπτωση δυσπλαστικών αλλοιώσεων τραχήλου, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουμε τμήμα του τραχήλου. Η, δε, αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γίνεται από εξειδικευμένους γυναικολόγους-ογκολόγους και ξεπερνά τα όρια αυτού του άρθρου.

Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο για την κατάλληλη διερεύνηση και αντιμετώπιση της αιμόρροιας κατά την επαφή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *