Οι βαρθολίνιοι αδένες (εικόνα 1) βρίσκονται στην είσοδο του κόλπου, ένας από κάθε πλευρά. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, ο αδένας γεμίσει με πύον, η κατάσταση αποκαλείται απόστημα βαρθολινείου αδένα και είναι ιδιαίτερα επώδυνη (εικόνα 2). Αν το υγρό που συγκεντρώνεται μέσα στον αδένα δεν επιμολυνθεί (δεν σχηματιστεί, δηλαδή, πύον), δημιουργείται απλά μια διόγκωση (συχνά ανώδυνη) της περιοχής, γνωστή και ως κύστη βαρθολινείου αδένα.

Εικόνα 1

Ως αδένας, ο βαρθολίνειος έχει πόρους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παροχέτευση των εκκρίσεων του αδένα. Οι εκκρίσεις είναι σημαντικές για την λίπανση του κόλπου και την σεξουαλική επαφή. Ας φανταστούμε τους πόρους ως μικρούς σωληνίσκους διαμέτρου χιλιοστών. Οτιδήποτε μπορεί να τους αποφράξει, θα προκαλέσει συσσώρευση των εκκρίσεων αυτών και σχηματισμό κύστης ή και αποστήματος.

Εικόνα 2

Στην περίπτωση κύστης, το μόνο που θα καταλάβει η ασθενής είναι η τοπική διόγκωση της ευαίσθητης περιοχής, ενώ, σε μικρότερες κύστες, μπορεί να μην δώσει και κανένα σύμπτωμα. Σε περίπτωση αποστήματος, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς ο πόνος είναι συχνά έντονος. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε εμπύρετο και γενικότερη κακουχία. Συχνά, συνυπάρχουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις.

Συνήθως η διάγνωση μπαίνει εύκολα, με βάση το ιστορικό και τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης από τον γυναικολόγο. Σε περίπτωση ύπαρξης κολπικού εκκρίματος, συνιστάται η λήψη καλλιεργειών. Σε περιπτώσεις γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να απαιτηθεί η λήψη βιοψιών από την περιοχή, για τον αποκλεισμό της πιθανότητας κακοήθειας.

Σε περίπτωση αποστήματος, συνιστάται η χειρουργική διάνοιξη, καθαρισμός και παροχέτευση του πύου. Στο τέλος της επέμβασης, γίνεται μαρσιποποίηση του αδένα με χρήση ραμμάτων, ώστε να κρατηθεί η οπή ανοικτή και να συνεχίσει να παροχετεύεται το πύον και μετά την επέμβαση. Χορηγείται αντιβίωση κατά το χειρουργείο αλλά και μετεγχειρητικά. Συνήθως, δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο και η αποκατάσταση είναι ταχεία και με ελάχιστο πόνο.

Δυστυχώς, παρά την χειρουργική επέμβαση, τα αποστήματα μπορεί να επανεμφανιστούν, προκαλώντας υποτροπιάζοντα επεισόδια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορούμε να αφαιρέσουμε ολόκληρο τον βαρθολίνειο αδένα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να γίνει αυτόματη ρήξη του αποστήματος, οπότε το πύον παροχετεύεται, οδηγώντας σε αυτόματη ύφεση των συμπτωμάτων πόνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η χειρουργική διάνοιξη δεν είναι πλέον απαραίτητη, ωστόσο, συνιστάται η χορήγηση κατάλληλης αντιβίωσης.

Εμπιστευτείτε τον Δρ. Γρηγορίαδη Γεώργιο αν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε κύστη ή απόστημα βαρθολινείου αδένα. Ο ιατρός, με πολυετή εκπαίδευση σε κέντρα του εξωτερικού, διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση πληθώρας γυναικολογικών και μαιευτικών παθήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *