Είναι πιθανό πως ακούτε τον όρο ισθμοκήλη (caesarean section niche) για πρώτη φορά, ωστόσο, η ισθμοκήλη είναι πιθανότατα πολύ συχνότερη απ’ ότι νομίζετε. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός θύλακα στο σημείο επούλωσης της καισαρικής τομής, ως αποτέλεσμα του τραυματισμού και συρραφής του τοιχώματος της μήτρας, ο οποίος γεμίζει με τα υγρά της κοιλότητας της μήτρας.

Πρόκειται για την προβληματική επούλωση της ουλής της καισαρικής τομής στο τοίχωμα της μήτρας. Φυσικά, δεν εμφανίζουν ισθμοκήλη όλες οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή, αν και οι μελέτες λένε πως πάνω από τις μισές γυναίκες με ιστορικό καισαρικής τομής  έχουν ισθμοκήλη.  Φυσικά, η συντριπτική πλειονότητα δεν το γνωρίζει. Παράγοντες όπως η χειρουργική τεχνική και ο αριθμός των καισαρικών τομών παίζουν πιθανότατα ρόλο στην εμφάνισή της. Εφόσον η ισθμοκήλη είναι αποτέλεσμα ελλείμματος επούλωσης από προηγηθείσα καισαρική και η συχνότητα των καισαρικών αυξάνει, αναμένεται πως η συχνότητα της ισθμοκήλης στον δυτικό κόσμο θα έχει αυξητική τάση στα επόμενα χρόνια.

Συχνά δεν προκαλεί κανένα απολύτως σύμπτωμα. Μπορεί, όμως, να μαζευτεί υγρό μέσα στον θύλακα αυτό το οποίο και να προκαλέσει αίμα και καφεοειδή υγρά στη μέση του κύκλου και ακανόνιστη κολπική αιμόρροια. Επίσης, η συσσώρευση αυτών των υγρών μέσα στην ισθμοκήλη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, υπογονιμότητα και ανεπιτυχή εμφύτευση του εμβρύου.

Η διάγνωση γίνεται με το διακολπικό υπερηχογράφημα, όπου είμαστε σε θέση να απεικονίσουμε τον θύλακα της ισθμοκήλης, στο επίπεδο της προηγούμενης (ή των προηγούμενων) καισαρικής τομής. Φυσικά, το 3D υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία (MRI) αποτελούν χρήσιμες μεθόδους απεικόνισης.

Η επιλογή της φαρμακευτικής αντιμετώπισης περιλαμβάνει τη χρήση αντισυλληπτικών. Ωστόσο, συχνά απαιτείται χειρουργική παρέμβαση. Εδώ ξεχωρίζουμε 2 βασικές προσεγγίσεις, την υστεροσκοπική και τη λαπαροσκοπική, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει το συνδυασμό υστεροσκόπησης με λαπαροσκόπηση. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους χειρουργικής, οι οποίες σχετίζονται με γρήγορη ανάρρωση και ικανοποιητικά αποτελέσματα, τόσο όσον αφορά την ακανόνιστη αιμόρροια όσο και την υπογονιμότητα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν καταδείξει μια συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των προηγούμενων καισαρικών τομών και τα αποτελέσματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη κατέδειξε πως, τελικά, είναι η παρουσία της ισθμοκήλης (με τα συσσωρευμένα υγρά), και όχι η καισαρική τομή, που προκαλεί μείωση των ποσοστών επιτυχίας της IVF.

Αν έχετε προηγηθείσα καισαρική τομή και συμπτώματα όπως ακανόνιστη κολπική αιμόρροια ή καφεοειδή υγρά, ή αδυνατείτε να μείνετε και πάλι έγκυος, η ισθμοκήλη είναι πιθανή αιτία. Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο για την έγκυρη διάγνωση και ορθή αντιμετώπιση της ισθμοκήλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *