Οι περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά κι αφορούν σχετικά απλές επεμβάσεις (π.χ. διαγνωστική λαπαροσκόπηση, λαπαροσκοπική αφαίρεση επιφανειακής ενδομητρίωσης, κύστεων ωοθηκών, σαλπίγγων) ή πιο περίπλοκες επεμβάσεις (π.χ. λαπαροσκοπική αφαίρεση ινομυώματος, υστερεκτομή, αποκατάσταση πρόπτωσης πυελικών οργάνων, αφαίρεση διηθητικής ενδομητρίωσης με/ χωρίς συμμετοχή του εντερού/ ουροποιητικού συστήματος κ.ά.).

Σε κάθε περίπτωση, σε σύγκριση με το ανοικτό χειρουργείο (λαπαροτομία), ο χρόνος μέχρι το εξιτήριο από την κλινική κι η περίοδος ανάρρωσης είναι συντομότερα κι ο μετεγχειρητικός πόνος σημαντικά λιγότερος.

Όπως μετά από κάθε χειρουργείο, η τήρηση μιας υγιεινούς κι ισορροπημένης διατροφής, η καλή ενυδάτωση κι η θετική ψυχολογία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την ανάρρωσή σας!

Ο στόχος αυτού του κειμένου είναι να δώσει κάποιες γενικές πληροφορίες. Μιας και κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να συζητήσετε τις λεπτομέρειες της ανάρρωσης σας μαζί μας, πριν λάβετε το εξιτήριο από την κλινική.

Για τις περισσότερες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, θα λάβετε εξιτήριο την επομένη του χειρουργείου (π.χ., αν η επέμβαση έγινε τη Δευτέρα το πρωί, θα φύγετε από την κλινική την Τρίτη, πριν το μεσημέρι). Σε κάποιες πιο πολύπλοκες επεμβάσεις, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε στην κλινική περισσότερες ημέρες.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να έχει αφαιρεθεί ο καθετήρας, να έχετε ουρήσει, αεριστεί και να μην έχετε έντονο πόνο. Επίσης, θα γίνει φροντίδα των χειρουργικών τραυμάτων από εμάς, έλεγχος των εξετάσεων αίματος και θα σας δοθούν πλήρεις οδηγίες για την μετεγχειρητική φροντίδα. Εφόσον σας συστήσουμε τη χρήση αντι-πηκτικών ενέσεων, θα σας δείξουμε τον τρόπο χορήγησης τους στο σπίτι. Δεν χρειάζεται ειδική γνώση, ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας μπορεί να σας τις χορηγήσει. Θα συζητήσουμε, επίσης, τη χρήση αντιβίωσης από του στόματος (αν απαιτείται) στο σπίτι και τη χρήση αναλγητικών. Φροντίστε να μας ρωτήσετε οποιαδήποτε απορία έχετε πριν το εξιτήριο, αν και μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας οποιαδήποτε στιγμή.

Αν κι, όπως αναφέραμε, ο πόνος μετά από ένα λαπαροσκοπικό χειρουργείο είναι σημαντικά λιγότερος από το ανοικτό, είναι αναμενόμενο να νιώσετε πόνο μετά από μια επέμβαση. Ένα πολύ σύνηθες σύμπτωμα είναι ο πόνος στη δεξιά ωμοπλάτη, αμέσως μετά το τέλος του λαπαροσκοπικού χειρουργείου. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο κι οφείλεται στον ερεθισμό του φρενικού νεύρου από τον αέρα που χρησιμοποιήσαμε κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης. Δεν κρατά πάνω από 2 ημέρες και, σταδιακά, βελτιώνεται. Είναι βέβαιο πως, τη στιγμή της εξόδου από την κλινική, θα είστε σε θέση να ελέγξετε όποιον πόνο νιώθετε με απλά παυσίπονα από το στόμα (π.χ. Depon, Nurofen).

Τα τραύματα της λαπαροσκόπησης είναι μικρά και, συνήθως, δεν ξεπερνούν το 1 εκατοστό σε μήκος. Για τη συρραφή, χρησιμοποιούμε απορροφήσιμα ράμματα και τα καλύπτουμε με αδιάβροχα, αυτοκόλλητα επιθέματα. Την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, θα περιποιηθούμε τα τραύματά σας και θα κάνουμε αλλαγή των επιθεμάτων. Κρατήστε τα τραύματα καλυμμένα για 2 ημέρες μετά το χειρουργείο, καθώς κατά την περίοδο αυτή, τα τραύματα πρέπει να μείνουν στεγνά. Μετά από αυτό το διάστημα, τα τραύματα μπορούν να βραχούν (π.χ. γρήγορο ντουζ), ωστόσο, η παρατεταμένη παραμονή στο νερό να αποφευχθεί για 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Μιας και τα ράμματα είναι απορροφήσιμα, δε χρειάζεται να αφαιρεθούν. Μπορεί να δείτε κομμάτι των ραμμάτων να ‘’πέφτει’’. Αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας, εφόσον δε συνοδεύεται από αιμορραγία ή ξαφνικό πόνο. Επίσης, ως ρουτίνα, θα προγραμματίσουμε να σας δούμε και να επανεξετάσουμε τα τραύματά σας 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Αυτό εξαρτάται, εν πολλοίς, από το είδος της επέμβασης. Γενικά, μια μικρή ποσότητα αίματος κολπικά είναι αναμενόμενη, για λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο. Σε μεγαλύτερες επεμβάσεις, όπως λαπαροσκοπική υστερεκτομή, το αίμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο. Όσον αφορά την πρώτη έμμηνο ρύση μετά το χειρουργείο (σε περιπτώσεις που δεν έχει γίνει υστερεκτομή), διαταραχές στη χρονική στιγμή, τη διάρκεια και την έντασή της δεν είναι σπάνιες. Μιας και κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό, μη διστάσετε να συζητήσετε τις λεπτομέρειες μαζί μας οποιαδήποτε στιγμή.

Σε ορισμένα περιστατικά, θα συστήσουμε τη χορήγηση αντιπηκτικών ενέσεων, συνήθως για 1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι η κινητοποίηση από την επομένη του χειρουργείου, η καλή ενυδάτωση και η χρήση ελαστικών καλτσών συμπίεσης για 1 εβδομάδα μετά το χειρουργείο (φορέστε τες για όσες περισσότερες ώρες την ημέρα είναι δυνατό. Αν, κατά τη διάρκεια του ύπνου, σας ενοχλούν, αφαιρέστε τες).

Εφόσον δε νιώθετε πόνο, συστήνεται να περπατάτε (όσο εσείς νιώθετε άνετα) και να μην είστε κλινήρης. Αυτό αναμένεται να συμβεί από την πρώτη ημέρα του χειρουργείου. Ωστόσο, ο χρόνος για την πλήρη ανάρρωση από το λαπαροσκοπικό χειρουργείο υπολογίζεται, σε γενικές γραμμές, σε 2 εβδομάδες. Κατά την περίοδο αυτή, λοιπόν, συστήνεται να αποφύγετε να σηκώνεται βάρη αλλά κι οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα απαιτεί μυϊκή δύναμη και πιστεύετε πως μπορεί να σας ‘’ζορίσει’’ ή να προκαλέσει πόνο. Όσον αφορά την οδήγηση, αποφύγετε την την πρώτη ημέρα μετά το χειρουργείο και το γενικό αναισθητικό. Πριν να είστε σε θέση να οδηγήσετε ασφαλώς, πρέπει να μη νιώθετε πόνο, ώστε, αν χρειαστεί, να φρενάρετε απότομα δίχως πρόβλημα. Αν και δεν υπάρχει γενικός κανόνας, συνήθως συστήνεται αποχή από την οδήγηση για 2 εβδομάδες. Όσον αφορά την εργασία, κι αυτό εξαρτάται από το είδος της δουλειάς που κάνετε. Αν κάνετε δουλειά γραφείου, μπορείτε να επιστρέψετε 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση(αν νιώθετε έτοιμη νωρίτερα, συζητήστε το μαζί μας, αν και δε συστήνεται η εργασία για τουλάχιστον 2 ημέρες μετά την επέμβαση). Σε περίπτωση δουλειάς που περιλαμβάνει σωματική άσκηση, συστήνεται αποχή για 2 εβδομάδες. Όπως προαναφέραμε, δεν είναι όλα τα χειρουργεία τα ίδια, οπότε πρέπει να συζητήσετε τις λεπτομέρειες του περιστατικού σας μαζί μας.

Με εξαίρεση τα χειρουργεία όπου έχει γίνει συρραφή του κόλπου (άρα έχετε ράμματα μέσα στον κόλπο, όπως, π.χ., η λαπαροσκοπική υστερεκτομή), η σεξουαλική επαφή δεν πρόκειται να προκαλέσει προβλήματα και μπορείτε να αρχίσετε όταν νιώθετε έτοιμη και αισθάνεστε πως δεν πονάτε. Σε χειρουργεία με συρραφή του κόλπου, πρέπει να απέχετε από τη σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.

Εφόσον δεν έχει γίνει συρραφή του κόλπου, δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη μετά το χειρουργείο. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό θα συζητηθεί μαζί σας.

Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε πως είμαστε διαθέσιμοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε απορία σας, οποιαδήποτε στιγμή!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *