Μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά (κολπικά) μια γυναίκα μετά από μία προηγηθείσα καισαρική τομή? Αυτό ονομάζεται VBAC (vaginal birth after caesarean section) και, σε κατάλληλα επιλεγμένα περιστατικά, μπορεί να γίνει με ασφάλεια και επιτυχία.

Είναι όλα τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού έναντι της καισαρικής τομής. Πρόκειται για ταχύτερη ανάρρωση, συντομότερη παραμονή στην κλινική, μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης και σοβαρής αιμορραγίας αλλά και λιγότερο πόνο. Επίσης, με τον αυξανόμενο αριθμό καισαρικών τομών, αυξάνεται ο κίνδυνος ενδομήτριων συμφύσεων και ισθμοκήλης, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη γυναικεία γονιμότητα. Για τους παραπάνω λόγους, είναι πιθανό να θέλετε να συζητήσετε μαζί μας για το εάν το VBAC αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για εσάς.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι αυτός της ρήξης της ουλής της προηγηθείσας καισαρικής τομής. Ευτυχώς, αυτός ο κίνδυνος εκτιμάται σε 1 στα 200 περιστατικά, παραμένει δηλαδή σπάνιος. Για να μην αυξηθεί περαιτέρω ο κίνδυνος, το VBAC δεν συνιστάται, γενικά, σε γυναίκες με 2 ή περισσότερες καισαρικές τομές. Επίσης, δεν συνιστάται η πρόκληση τοκετού ή η χορήγηση οξυτοκίνης για την ενίσχυση των οδυνών (συσπάσεων), τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της ρήξης.

Το VBAC ενδείκνυται όταν η παρούσα εγκυμοσύνη είναι μονήρης και η προβολή του εμβρύου κεφαλική (με το κεφάλι, δηλαδή, προς τα κάτω), η έγκυος δεν έχει εμφανίσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έναρξη του τοκετού αυτόματη (χωρίς, δηλαδή, να χρειαστεί πρόκληση τοκετού) και το έμβρυο δεν είναι μακροσωμικό (το εκτιμώμενο βάρος του, δηλαδή, είναι εντός φυσιολογικών ορίων). Οι λεπτομέρειες της προηγηθείσας καισαρικής τομής θα πρέπει, ιδανικά, να είναι διαθέσιμες στον/την μαιευτήρα, σε περίπτωση που διαφορετικός/ή μαιευτήρας έχει πραγματοποιήσει την καισαρική τομή. Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμόμαστε πως οι παραπάνω ενδείξεις δεν είναι αποκλειστικές και η τελική απόφαση για το αν θα προσπαθήσετε για VBAC πρέπει να ληφθεί προσεκτικά από τον/την μαιευτήρα, σε συνεργασία με εσάς.

Το VBAC δεν συνιστάται σε περιπτώσεις επιπεπλεγμένης προηγηθείσας καισαρικής τομής, ‘’κλασσικής’’ καισαρικής τομής (κάθετη, αντί για εγκάρσια, τομή στη μήτρα), ινομυωματεκτομής (αφαίρεση ινομυώματος), καθώς και σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται ο κολπικός τοκετός για άλλες μαιευτικές ενδείξεις (πέραν της προηγηθείσας καισαρικής τομής). Επίσης, αν και δεν αποτελεί απόλυτη αντένδειξη, το VBAC δεν συνιστάται σε 2 ή περισσότερες προηγηθείσες καισαρικές τομές.

Δυστυχώς ναι. Λέμε, γενικά, πως τα ποσοστά επιτυχίας για το VBAC είναι της τάξεως του 72-76%. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως χρειάζεται ευελιξία. Ο τοκετός είναι μια δυναμική κατάσταση και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, οπότε, αν ο/η μαιευτήρας κρίνει πως το πλάνο πρέπει να αλλάξει και χρειάζεται καισαρική τομή, μη διστάσετε να ακούσετε την συμβουλή του/της. Κανένα πλάνο δεν θα πρέπει να είναι δεσμευτικό.

Κι ας θυμόμαστε πάντα πως αν το VBAC είναι επιτυχημένο αυτή τη φορά, ανοίγει ο δρόμος για περισσότερους κολπικούς τοκετούς στο μέλλον.

Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο αν ενδιαφέρεστε για κολπικό τοκετό μετά από καισαρική τομή (VBAC). O ιατρός, μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, MRCOG) διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην παρακολούθηση κυήσεων υψηλού κινδύνου και την πραγματοποίηση VBAC με ασφάλεια και εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *