Η εγκυμοσύνη αποτελεί, δίχως αμφιβολία, μια μοναδική και ξεχωριστή περίοδο στη ζωή της γυναίκας. Δεν είναι σπάνιο αρκετές έγκυες να προβληματίζονται για την πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και για το ποιες τροφές ενδείκνυνται και ποιες πρέπει να αποφεύγονται κατά την περίοδο αυτή.

Στο άρθρο αυτό, θα συνοψίσουμε τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει μια έγκυος σχετικά με τις τροφές και την εγκυμοσύνη. Θυμόμαστε πως, σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί το κλειδί, ενώ δεν ξεχνάμε να πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν το κάθε γεύμα.

Δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτή απάντηση για το πόσο βάρος μπορεί να πάρει μια έγκυος. Με βάση την οδηγία του Αμερικανικού ‘’Institute of Medicine’’, η αποδεκτή πρόσληψη βάρους εξαρτάται από τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της εγκύου στην αρχή της εγκυμοσύνης. Ενδεικτικά, παραθέτουμε τον πίνακα από το Institute of Medicine:

ΚατηγορίαΔΜΣΑποδεκτή Πρόσληψη Βάρους
Λιποβαρής<18.513-18 κιλά
Φυσιολογικό Βάρος18.5-24.911-16 κιλά
Υπέρβαρη25-29.97-11 κιλά
Παχύσαρκη>305-9 κιλά

Είναι ξεκάθαρο πως η εγκυμοσύνη δεν είναι μια περίοδος για δίαιτα/ απώλεια βάρους, ακόμη και για όσες αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας, μιας και η ελλιπής αύξηση βάρους σχετίζεται με πιθανές επιπλοκές, όπως η καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης. Από την άλλη, η παχυσαρκία αλλά και η υπερβολική αύξηση βάρους κατά την κύηση μπορεί να σχετίζονται με εμβρυική μακροσωμία, κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη της κύησης και θρομβοεμβολικής νόσου.

Ως γενική αρχή, πρέπει να θυμόμαστε πως μια ισορροπημένη, μεσογειακού τύπου διατροφή με τακτικό έλεγχο του ΔΜΣ της εγκύου αποτελεί…συνταγή επιτυχίας! Έμφαση δίνεται στην κατανάλωση τροφών που παρέχουν στην έγκυο επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης, σιδήρου και ασβεστίου, με αποφυγή υψηλής πρόσληψης λιπών και ζάχαρης.

Φρούτα και λαχανικά:

Σημαντική η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας φρούτων και λαχανικών. Περιέχουν βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Είναι, βέβαια, απαραίτητο τα λαχανικά να είναι καλά πλυμένα, διαφορετικά υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος τοξοπλάσμωσης.

Αμυλώδεις τροφές:

Προτιμάτε υδατάνθρακες που μεταβολίζονται αργά, όπως το ψωμί ολικής άλεσης. Οι αμυλώδεις τροφές δημιουργούν αίσθημα πλήρωσης και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Σε αυτές ανήκουν το ψωμί, το ρύζι, το κουάκερ, το καλαμπόκι, τα δημητριακά, οι πατάτες κ.ά.

Κρέας-Ψάρι:

Σημαντική πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου και ιχνοστοιχείων. Θυμόμαστε να είναι πάντα καλά ψημένα και σε καμία περίπτωση δεν τα καταναλώνουμε ωμά.

Γαλακτοκομικά προϊόντα:

Σημαντική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη του σκελετού του μωρού σας.

Ωμό κρέας ή ψάρι

❌ Αλλαντικά

❌ Μη καλά πλυμένα λαχανικά

❌ Συκώτι

❌ Ξιφίας, παστός βακαλάος

❌ Ωμά αυγά

❌ Μη παστεριωμένο γάλα

❌ Μαλακά τυριά (π.χ. Ροκφόρ, καμεμπέρ)

Θυμίζουμε πως αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα κατά την κύηση, ενώ περιορίζουμε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού, μιας και η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200mg.

Αποφεύγουμε τα λιπαρά και τα τηγανητά φαγητά, τη ζάχαρη και είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση του αλατιού κατά την εγκυμοσύνη.

Αν είστε έγκυος (ή προσπαθείτε να μείνετε έγκυος), μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Ο Δρ. Γρηγοριάδης Γεώργιος είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) και διαθέτει εκτενή εμπειρία στην Μαιευτική και τις κυήσεις υψηλού κινδύνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *