Η εμμηνόπαυση διαγιγνώσκεται όταν η έμμηνος ρύση καθυστερεί  για περισσότερο από 1 χρόνο και η μέση ηλικία που αυτό συμβαίνει είναι τα 51 έτη. Ωστόσο, επεισόδια απώλειας αίματος μετά την εμμηνόπαυση δεν είναι τόσο σπάνια και, όπως είναι εύλογο, προκαλούν σημαντική ανησυχία στη γυναίκα και το περιβάλλον της. Χρειάζεται πάντα διερεύνηση αυτού του συμπτώματος από γυναικολόγο.

Πρώτη προτεραιότητα είναι ο αποκλεισμός κακοήθειας ως αιτίας των συμπτωμάτων. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, το σύμπτωμα δεν οφείλεται σε καρκίνο. Καρκίνος ανευρίσκεται σε, περίπου, 10% των περιπτώσεων. Οι υπόλοιπες αιτίες είναι:

  • 60-80%: Ατροφικές αλλοιώσεις
  • 15-25%: Εξωγενής χορήγηση οιστρογόνων
  • 5-10%: Υπερπλασία ενδομητρίου
  • 2-12%: Πολύποδες

Απαιτείται να δείτε γυναικολόγο άμεσα. Σε πρώτο στάδιο, θα ληφθεί πλήρες ιστορικό, το οποίο καλύπτει, μεταξύ άλλων, και τη διάρκεια του συμπτώματος αλλά και την ποσότητα του αίματος. Κατόπιν, θα γίνει ενδελεχής κλινική εξέταση, καθώς και κολπικό υπερηχογράφημα. Οποιαδήποτε περαιτέρω εξέταση χρειαστεί, θα γίνει με βάση τα ευρήματα της αρχικής εξέτασης. Τέτοιες εξετάσεις μπορεί να είναι η κολποσκόπηση και/ή η λήψη βιοψιών.

Αυτό εξαρτάται από την αιτία. Μιας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αιμόρροια οφείλεται σε ατροφία, αυτό μπορεί να διορθωθεί εύκολα, με χορήγηση τοπικών οιστρογόνων (εκτός αν υπάρχει ιστορικό ορμονο-ευαίσθητου καρκίνου, οπότε και προτιμώνται μη ορμονικά σκευάσματα). Σε περίπτωση πολυπόδων, αυτοί μπορούν να αφαιρεθούν με ευκολία με μεθόδους όπως η υστεροσκόπηση. Σε περιπτώσεις υπερπλασίας του ενδομητρίου (χωρίς στοιχεία ατυπίας), η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με προγεσταγόνα, ενώ σε περιπτώσεις υπερπλασίας με ατυπία, ενδείκνυται η λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Η αντιμετώπιση της αιμόρροιας μετά την εμμηνόπαυση που οφείλεται σε κακοήθεια δεν θα αναλυθεί σε αυτό το άρθρο.

Συνοψίζοντας, η αιμόρροια μετά την εμμηνόπαυση προκαλεί ανησυχία και χρήζει άμεσης διερεύνησης για τον αποκλεισμό κακοήθειας ή προ-κακοήθειας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αίτια είναι καλοήθη και τα συμπτώματα βελτιώνονται (ή και εξαφανίζονται) με απλές μεθόδους θεραπείας.

Εμπιστευθείτε τον Δρ. Γρηγοριάδη Γεώργιο για την διερεύνηση αλλά και αντιμετώπιση της μετεμμηνοπαυσιακής κολπικής αιμόρροιας. Ο ιατρός διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στις πιο σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης αλλά και αντιμετώπισης πληθώρας γυναικολογικών καταστάσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *